a népies építészet példája

2019.05.10. 07:00

A kék templom – A magyar szecesszió úttörőjének munkája

A szlovák főváros szívétől távol eső kék templomot még japán turisták is felkeresik. Az épület nem mindennapi látványt nyújt.

Tóth B. Zsuzsa

A falakat kék mázas csempék díszítik

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Lechner Ödönnek, a magyar szecesszió úttörőjének egyik leg­nagyszerűbb munkája a hengeres tornyú, kívül-belül világoskék templom.

Lechner tervezte a templom szomszédságában álló Grössling Gimnáziumot is, a két épület párosa megkapó látványt nyújt a Bezruč utcában. A templom alapkövét 1909-ben tették le, négy évvel később szentelték fel, nem sokkal Lechner halála előtt. Erzsébet királynénak a több mint 30 méter hosszú, tíz méter széles, egyhajós templomban található fehér márvány domborművét a csehek eltávolíttatták 1921-ben. A templom 1934-ig gimnáziumi templom volt. A hengeres tornya 36 méter magas, a fő- és az oldalbejárat egy-egy rozettával díszített karéjos kapuív.

A falakat kék mázas csempék díszítik
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A templom egésze magán viseli a népies építészet elemeit, így a népies-szecesszió egyik legtipikusabb példája. A torony gazdagon díszített vonalakkal, mozaikokkal, tetejére kettős kereszt került. A templomot a Zsolnay-gyár kék mázas cserepei és mozaikcsíkjai díszítik. Maga az épület is kékes színű, de a tetőszerkezet még határozottabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában