Már a zenehallgatás is közelebb hoz

2018.08.14. 07:48

A közös zenélés javítja a kapcsolatot

Erősebb, jobb lesz a szülő-gyermek kapcsolat, ha tinédzser korban közösen muzsikálnak, vagy hallgatnak zenét a család tagjai.

Idegőrlő dolog szülőként órákig egy helyiségben tartózkodni a gyermekkel, akinek a fülébe a bedugott eszközön keresztül folyamatosan dübörög a zene – veti fel a Család.hu cikke a problémát. A magukat teljesen kirekesztettnek érző felnőttek ilyenkor kiszedetik a tini füléből az eszközt, hogy aztán morogva a közösségi létezés lényegéről kezdjenek értekezni – mutat rá a cikk. Az összeállítás idézi a Huffington Post brit kiadását, mely szerint eddig azt kevesen gondolták, hogy a muzsika nem csak megrontani, de jelentősen javítani is tudja a család tagjai közötti viszonyt. Egy most publikált amerikai kutatás szerint ugyanis

a közös zenei tevékenységre fordított idő busásan megtérül pár évvel később.

„Akinek kisebb gyermeke van, és együtt zenél vele, segít hozzá közelebb kerülni, és nem csak az adott pillanatban, hanem évekkel később is megmarad ez a megerősödött kötődés” – nyilatkozta a Huffington Postnak Jake Harwood professzor, a kutatás társszerzője. „Ha a gyermek már tinédzser, érdemes közösen muzsikát hallgatni, vagy megosztani egymással a zenei élményeket, mert ezeknek később kimutathatóan jó hatásuk van a szülő-gyermek kapcsolatra” – tette hozzá az Arizonai Egyetem Kommunikációs Tanszékének vezetője.

Fotó: Shutterstock

A Család.hu cikke összegzi, hogy a kutatók megállapításaikat fiatalok egy csoportjának kikérdezése, és más korábbi, a témakörben végzett vizsgálatok felhasználásával tették. 21 év körüli fiatalokat faggattak ki arról, hogy a szüleikkel milyen közös és rendszeres zenei élményeik voltak gyermekként (8-13 éves koruk között), illetve később tiniként (14 éves koruk után). A közös zenélés, koncertélmény, illetve a közös zenehallgatás is a kérdések között szerepelt – ismertetik. Illetve arra is kíváncsiak voltak, mennyire szoros a kapcsolatuk most, 21 esztendős korukban a szüleikkel.

Az eredmények szerint minden korosztály számára fontos volt a muzsika közös megélése, azonban

a tinédzsereknél mutatták ki – későbbi életszakaszukban – a legerősebb kapcsolaterősödést azokhoz képest, akik a szüleikkel sosem osztoztak a zenei élményekben.

„A legkisebbeknél nagyon jellemző, hogy a picik a szülőkkel közösen dúdolnak vagy énekelnek gyermekdalokat. Tiniként már sokkal ritkább, hogy a muzsika élvezetébe beszálljanak az édesanyák, vagy az édesapák is” – idézi a portál a professzort.

A kutatás egyik szerzője, Sandi Wallace még egyetemistaként kezdett foglalkozni a témával, mivel korábban is jelentek meg olyan kutatások, amelyek arról szóltak, milyen pozitívan befolyásolja az emberi kapcsolatokat a közös zenélés. A Huffington Postnak azt mondta,

a szülő-gyermek viszonyra is olyan hatással van a zene, mint egy banda tagjaira.

„A közös muzsikálással nagyobb szinkronba kerülnek egymással az emberek, nő a személyek közötti empátia és a megértés” – mondta a szerző, aki szerint nem muszáj rögtön együttest alapítani, a közös zenehallgatás is kifejezetten pozitív hatást gyakorol a fiatalok és szüleik kapcsolatára, későbbi viszonyára.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!