növekvő műanyaghulladék

2019.05.12. 08:05

A lehető leghamarabb és leghatékonyabban kell fellépni

Határozott lépésekre van szükség az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorításában – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Forrás: Shutterstock

Fotó: lassedesignen

A szaktárca közleményében hangsúlyozza, egyetértenek a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszterének álláspontjával, amely szerint a környezetbe kerülő,

egyre növekvő műanyaghulladék ellen a lehető leghamarabb és leghatékonyabban kell fellépni.

Az Európai Unió által a műanyagok ellen indított harc jogszabályi kötelezettségei, tiltásai és korlátozásai mellett a minisztérium szükségesnek tartja a piacképes helyettesítő termékek felkutatását, és ezzel a versenyképesség megtartását, amihez innovációra, a gyártók és hasznosítók együttműködésére van szükség.

Az ITM az összefogást már januárban megkezdte az ipari és ágazati szereplőkkel,

többek között az Országos Kereskedelmi Szövetséggel is a környezetvédelmet és a jogszabályi kötelezettségeket egyaránt szem előtt tartva.

A tárca kezdeményezésére létrejött munkacsoport közel 70 fővel vizsgálja a jogi, gazdasági, innovációs és fejlesztési javaslatokat.

A kívánt hatás legeredményesebb eléréséhez elengedhetetlen a fogyasztók szemléletformálása, felhasználási szokásaik megváltoztatása is. E célból az ITM és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével nyárra elkészül az Országos Fenntarthatósági Szemléletformálási Stratégia – közölte az ITM.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!