tanári pálya

2019.05.11. 13:10

A magyar jövőnek a pedagógusok is a biztosítékai

A jövő zálogai a gyermekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai – mondta Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjátadón szombaton, Budapesten. A rendezvényen anyaországi és külhoni pedagógusokat díjaztak.

Zenta, 2019. április 3. Tanterem a Zentai Gimnázium új épületszárnyában 2019. április 3-án. Az épületszárny a magyar kormány támogatásával épült. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Szilágyi Péter kiemelte: a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Székelyudvarhelyen és Zentán is

biztosított legyen minden magyar gyermek számára az anyanyelvi oktatás.

A kabinet nemzetpolitikai céljai között ez kiemelt helyen szerepel – mondta a miniszteri biztos.

Hozzátette:

a külhoni régiókban elsődleges feladat, hogy felállítsák azokat az intézményi kereteket, amelyek között a magyar nyelvű oktatás biztosított lehet.

Ennek érdekében a nemzetpolitikai államtitkárság folyamatos és kiszámítható támogatásban részesíti a külhoni magyar oktatási intézményeket óvodától a felsőoktatásig.

Kitért arra is, az elmúlt években

nagy lépéseket tettek annak érdekében, hogy létrejöjjön az egységes Kárpát-medencei oktatási tér, amellyel összhangba tudják hozni a magyarországi és külhoni oktatást, és az átjárhatóságot tudják biztosítani.

Eredményeként ma már a Magyarországon érettségiző diákok is jelentkezhetnek külhoni egyetemekre, és fordítva.

Szilágyi Péter hangsúlyozta: nemcsak a tömbmagyarságot támogatja a kormány a külhoni régiókban, de az asszimiláció megállítása érdekében a szórványközösségek megőrzését is ugyanolyan fontosnak tartja. Az államtitkárság tematikus éveinek keretében 2012 óta igyekeznek hasznos segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Ezek az intézményi és eszközbeli keretek mellett az is fontos, hogy éreztessék a pedagógusokkal, megbecsülik és értékelik mindennapi munkájukat – fűzte hozzá.

A díjazottak közül Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános iskola tanára arról beszélt, az elismerésre úgy tekintenek, hogy az valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Azt mondta, azért választották ezt a hivatást, hogy mindent megtegyenek, hogy a tudástól „szétcsattanó” fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Az ugyancsak díjazott Szabó Roland, a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanára úgy fogalmazott:

a pedagógusmunka egyik legszebb eredménye, ha a gyerekek sikerében osztozni tudnak.

Nagy Erika, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának pedagógusa pedig kiemelte: szerencsésnek tartja magát, hogy olyan helyen dolgozhat, ahol maximális támogatást kap a munkájához.

Ahhoz, hogy valaki jó pedagógus legyen, kellenek jó diákok, ahhoz, hogy még jobb legyen, kellenek rossz diákok is.

Mindkét féle diáktól nagyon sokat lehet tanulni – mondta.

A rendezvény keretében kihirdették a kozepsuli.hu nagyszabású online történelemverseny, valamint a Magyar Telefonfilmes Fesztivál OTTHON témakörének nyerteseit is, amelyen külhoni magyarok alkotásai is versenyeztek.

Borítókép: Tanterem a Zentai Gimnázium új épületszárnyában 2019. április 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!