szavazz és nyerj!

2019.08.22. 07:00

A megye hét csodája: A természeti kincsekben bővelkedő Somló

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Borsos Renáta

A Somló 435 méter magas vulkáni tanúhegy, fentről gyönyörű a panoráma

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A Somló 435 méter magas vulkáni tanúhegy, fentről gyönyörű a panoráma
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az egykoron tenger alatti vulkántevékenység következtében létrejött Somló 435 méter magas vulkáni tanúhegy a Marcal-medence szélén, a síkságból emelkedik ki. Nevének eredete abba az időbe nyúlik vissza, mikor lankáit szőlő helyett somfa erdő borította. A természeti kincsekben bővelkedő hegy jelentős hagyományokkal rendelkezik borkultúra terén. A látogatók jól jelzett turistaútvonalakon haladhatnak a hegycsúcsig, sőt a borút pincéihez is.

Kihagyhatatlan a hegytetőn található várrom és kilátó megtekintése, ahonnan gyönyörű a panoráma. Szép időben a Balaton-felvidék hegyeit és a Bakony dombjait lehet látni.

A termőhely adta, istenek nektárjaként számon tartott borokat fogyasztotta például Jókai Mór, de rajongott érte Mátyás király is, aki seregét, a hegy nedűjével tüzesítette. Néphagyomány szerint a hegyen termő szőlőfajta, a juhfark fogyasztása az esküvőn a friss házasok fiúgyermekáldását segítette, innen ered a „nászéjszakák bora” kifejezés. A borturizmus lehetőséget nyújt pincelátogatáshoz, a borok megismeréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában