Járvány

2021.03.26. 12:59

A tavaszi szünet alatt is látogathatók a nemzeti parki tanösvények, arborétumok

A veszélyhelyzet miatt bezártak a zárt bemutatóhelyek, de a szabadtéri ökoturisztikai létesítmények látogathatóak.

Vácrátót, 2019. április 14. Természetjáró turisták az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertjében (másként a vácrátóti arborétumban). MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

A közelgő iskolai szünet alatt is látogathatók a nemzeti parki igazgatóságok szabadtéri ökoturisztikai létesítményei, tanösvényei és arborétumai – közölte Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára.

„Mindannyian megtapasztaltuk, hogy a járvány alatt felértékelődött a természetben eltöltött idő szerepe” – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy az elmúlt évek fejlesztései beértek, az országban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények csaknem fele valamelyik nemzeti park igazgatóság fenntartásában van, és további, az ország páratlan természeti sokszínűségét megismertető beruházások várnak átadásra.

„Bár a veszélyhelyzet miatt a nemzeti park igazgatóságok 2020. november 11-től bezárták a zárt bemutatóhelyeiket, látogatóközpontjaikat, azonban most és a közelgő iskolai szünet alatt is látogathatók a szabadtéri ökoturisztikai létesítményeik, köztük 4 arborétum és tanösvények sokasága. Legyen szó a 194 nemzeti park igazgatósági tanösvény bármelyikéről, vagy a Duna-Dráva Nemzeti Park Pintér-kertjéről, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Alcsúti Arborétumáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Tiszakürti Arborétumáról, vagy az Őrségi Nemzeti Park Chernel-kertjéről, bejárásuk során minden évszakban más-más arcát mutatja a természet” – fejtette ki.

Az államtitkár hozzátette: a tanösvények sokfélesége, változatos hosszuk és terepviszonyaik lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet, hosszúságuk közel 1000 kilométer, többségük térítésmentesen, szabadon látogatható. A járványhelyzetben különösen fontos, hogy a zsúfolt helyszínek helyett a ritkán látogatott, de nem kevésbé érdekes helyszínekre is elkalauzolják a látogatót. Az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett már számos tanösvényt a mobilunk segítségével, applikációval is bejárhatunk.

Hangsúlyozta: bár vezetett túrákat, programokat nem szerveznek, az igazgatóságokon folyó munka nem állt meg. Honlapjaikon, közösségi felületeiken folyamatosan naprakész információkat osztanak meg a természetben megfigyelhető érdekességekről, a védett területek és ökoturisztkai attrakciók látogatásának szabályairól, lehetőségeiről.

Mivel várhatóan sokan keresnek majd feltöltődést a szabadban, kérnek mindenkit, hogy a kirándulások alkalmával fokozottan figyeljenek egymásra, tartsák be a járványügyi előírásokat. Igyekezni kell a kirándulások alkalmával is elkerülni a zsúfolt helyszíneket. Közben mindenki törekedjen a környezet megóvására, arra, hogy minél kevésbé hagyjanak nyomot maguk után a természetben – szólított fel Rácz András.

Borítókép: Természetjáró turisták az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertjében (másként a vácrátóti arborétumban) 2019. április 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!