italozás nélkül

2018.11.08. 11:00

A többségnek nem kihívás az alkoholmentes november

E heti szavazásunk témája a köztudatba nemrég berobbant száraz november volt, amely egy hónapnyi alkoholmegvonást kér a résztvevőktől.

Kezdjük is azokkal, akik önszántukból vesznek részt a kezdeményezésben, és úgy gondolják, hogy ezzel saját lelkiismeretük békéjét szilárdítják meg, még ha ez nem is olyan könnyű feladat. Az olvasók mindössze hat százaléka vélekedik így. Az a szavazás alapján nem derül ki, hogy milyen szenvedést élnek át, hányszor fordulnak el, ha mellettük koccintanak, és hányszor gondolnak arra az októberre, vagy bármely más hónapra, amely kifestőkönyvszerű színeivel tette tarkábbá néhány elferdült napjukat.

A következő, a mintegy tizenöt százalékot kitevő halmazba tartoznak a céltudatos alkoholfogyasztók. Ők nem vállalják az egész hónapos megvonást, okosan, csak finoman töltik poharukba a nedűt. Maradnak az arisztotelészi arany középúton, nem habzsolják, de nem is vetik meg teljesen az alkoholban rejlő tudatállapot-kilengés lehetőségét. Talán ők a reálisan hedonisták.

Az olvasók mintegy harmada viszont kőkeménynek titulálja az életet, szerintük felesleges még jobban megnehezíteni azzal, hogy megvonjuk magunktól az apró (esetleg hatalmas) örömöket. Igenis, ha kedvünk szottyan, nyissunk már fel egy üveg borocskát, és ízlelgessük cseppjeit, mint a görög istenek. Ha pár órácskára közéjük állunk, senki nem szólhat minket meg érte. Vagy egész hónapban játsszuk szürke önmagunk a lét hasogató posványában? Köszi, de nem…

Végül jöjjenek azok a szavazók – a kattintók majdnem fele –, akik meglepetten nézik az eddig leírtakat, mert nem érzik sem az ivás általi lélekemelés, sem az utána megvont depresszív lélekzuhanás szféráit. Ők egész egyszerűen nem isznak, számukra nem létezik külön jegyzett száraz november, csupán száraz év, így felesleges erre szavakat, mi több, alkoholtartalmú folyadékot pazarolni.

A résztvevőknek kitartást kívánhatunk, az absztinenseknek pedig... nekik is.

Ha a témával kapcsolatban meghallgatnák egy szakember véleményét is, bátran kattintsanak erre a linkre.

[eweb-voting id="2534033"]

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Mateone

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!