összpontosítási készség, memória

2019.08.21. 07:00

A zenehallgatás pozitív hatást gyakorol a személyiségfejlődésre

Kutatások eredményei alátámasztják azon tézist, miszerint a gyermekkori zenetanulás határozottan fejleszti a mentális képességeket és áldásosan hat az érzelmi intelligenciára.

Borsos Renáta

Tökéletes helyzet, amikor az édesanya már akkor odafigyel a tudatos zenehallgatásra, amikor a magzatát a szíve alatt hordja

Fotó: Pixabay

A legideálisabb az a helyzet, amikor az édesanya már akkor odafigyel a tudatos muzsikahallgatásra, amikor magzatát még csak a szíve alatt hordja. Így amikor gyermeke világra jön, fogékonyabb lesz a dallamokra, a különféle harmóniákra. Természetesnek veszi majd az első élesben hallott zenei hangokat, mert az ismerős érzés egyfajta megnyugtató biztonságot nyújt számára.

Ha a várandósság alatt a klasszikus muzsika is a részét képezte az édesanya által hallgatott műfajoknak, akkor a kicsinek születése után nem lesz idegen az a zenei világ, amivel később a zeneiskolában mindenképpen találkozik majd. Amikor óvodásként élvezi a zenét, a ritmust, akkor ennek a folyamatnak nem szabad gátat szabni, tovább kell fejleszteni azáltal, hogy iskoláskorba érve zeneiskolába járatják majd a szülők a gyermeket. Óriási élményt fog jelenteni számára, amikor először szólaltat meg egy hangszert.

Tökéletes helyzet, amikor az édesanya már akkor odafigyel a tudatos zenehallgatásra, amikor a magzatát a szíve alatt hordja Fotó: Pixabay

Természetesen ahhoz, hogy élvezetes legyen az a mű amit majd először előad, rengeteg gyakorlás és kitartás szükségeltetik. Az első kudarcok után nem szabad feladni, a szülőnek következetesen tartania kell magát ahhoz, hogy ez gyermekének csak a javát szolgálja, rengeteg pluszt ad majd életéhez a távolabbi jövőben, akkor is, ha nem a zenészhivatást választja majd magának.

Kodály Zoltán egykor úgy fogalmazott: „Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be… A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése…”

Vajon melyek azok a pozitív hatások amelyekkel mindenképpen számolhatnak a gyerekek, ha szorgos kis növendékei lesznek a zeneiskolának?

Szakemberek szerint bizonyított tény, hogy a zenetanulás által, összpontosítási készségük, memóriájuk fejlődik, ami az iskolai tanulmányi eredményük pozitív irányú változására is hatással lesz.

A zenetanulás, a nyilvános szereplések, fellépések abban is segítenek, hogy a gyermekek legyőzzék félelmüket és bátran kiálljanak mások elé. Mindemellett azt is megtanulják általa, miként állnak össze bizonyos részletek egy kerek egésszé.

A zeneiskolai megmérettetések és a sok gyakorlással töltött órák sora arra ösztönzi majd őket, hogy a tökéletességre törekedjenek, mely előnyös tulajdonságnak az élet több területén is a hasznát veszik majd.

Nagy valószínűséggel választott hivatásuk lelkiismeretes szakembereivé válnak. Másrészről azáltal, hogy megtanulnak egy hangszeren játszani, könnyen elsajátítják a kreatív gondolkodást. Úgy tekintenek egy problémára, hogy megoldásként több alternatívát is felsorakoztatnak.

A művészeti képzés, a zenei nevelés által érzelmi intelligenciájuk nagy mértékben fejlődik. Hamarabb felismerik az élet kínálta megannyi szépséget, a mindennapok ajándékait, empatikusabbá, szerethetőbbé, szociálisan érzékenyebbé válnak. Esetleges negatív élethelyzeteikből a zene által könnyebben kikerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában