Az anya és a baba szolgálatában

2019.03.13. 07:00

Asszonytársi segítőként a dúla támaszt nyújthat a várandósság és a szülés idején

Amikor egy nő áldott állapotban a szíve alatt hordja kilenc hónapon át magzatát, majd a szüléskor életet ad kisbabájának, az maga az élet csodája. A várandóssága alatt számtalan változással kell szembesülnie. Egy új élet növekszik benne, mely érzés egyszerre teheti boldoggá és olykor rémültté is. Az ismeretlentől és a felelősségtől való félelem eloszlatásában, illetve az anyává válás folyamatában ideális segítője lehet egy dúla.

Borsos Renáta

Kaszás Erika (fent) szüléskísérő dúlaként támasza a kismamáknak.

Kaszás Erika szüléskísérő dúlaként támasza a kismamáknak. A hatgyermekes édesanya jól ismeri, hogy milyen folyamatok mennek végbe a nő testében és lelkében a gyermekvárás időszaka alatt. Harmadik gyermekét hordta a szíve alatt, amikor először találkozott a dúla jelentőségteljes szerepével egy újságcikken keresztül. Felfigyelt erre a speciális segítő szerepre, de arra, hogy a dúlaságot hivatásként válassza magának, még éveket várt. A hatodik gyermeke születése után azt érezte, ha már ekkora adományt adott neki a sors, akkor a tapasztalataival és a témában megszerezhető tudásával a gyermekeket váró anyukák szolgálatába szeretne állni.

Úgy gondolta, meg kell mutatnia a kisbabájukat a szívük alatt hordó édesanyáknak, hogy ez valóban egy más, de különleges állapot, aminek minden periódusa női létezésük kiteljesedéséről is szól. „Amelyik nőnek megadatik a gyermekáldás, érezze és élje át ezt a csodát, mert ahogy a bibliai idézet is mondja: »az anyaméh gyümölcse jutalom«” – mondta Kaszás Erika.

A tapasztalata mellett a tudást is megszerezte a Békés DúlaKör elnökének, Békés Emőkének a dúlaképzőjében. Ma már felkészülten, teljes elhivatottsággal áll nemcsak az édesanyák és a babák, hanem még az édesapák szolgálatában is. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a várakozás időszaka az apukákat is érinti. Nekik az apaszerepre kell felkészülniük. Hogy miként segít egy dúla, illetve mi a szerepe a gyermekvárásnál?

– Az anya mellett mint asszonytársi segítő állok, a szó legnemesebb értelmében. Legfontosabb feladatom, hogy elérjem azt, hogy az anya nyugodt, kiegyensúlyozott legyen, biztonságban érezhesse magát. Azon tevékenykedem, hogy olyan szülési élménye legyen, amilyent elképzelt magának. A szülésre történő felkészülési időszakban megismerem a félelmeit, a gátlásait, azért, hogy közösen oldani tudjuk. A születendő gyermeknek is az a jó, amikor az anyuka pozitívan gondolkodik és nem aggódik. Nyugtalansága, feszültsége ugyanis átragad a babára.

Kaszás Erika szüléskísérő dúlaként támasza a kismamáknak.

– Sokat beszélgetek az anyukával, apukával magáról a vajúdásról, a szülésről. Bizonyított tény, hogy egészen más az olyan szülési esemény energetikája, amelyet az ismerős, nem pedig az idegen érzés hat át. Míg a szülésznő deréktól lefelé kezeli az anyukát, addig én dúlaként deréktól felfelé. Érzelmi támaszként vagyok jelen, míg a szakellátást és a szülés levezetését az orvos és a szülésznő végzi.

– Dúlaként azért vagyok az anya mellett a babavárástól egészen a gyermekágyi időszakig, hogy segítsem őt az édesanyává válás folyamatában. Fontos megemlíteni, hogy szülés során az anya egy módosult, beszűkült tudatál- lapotban van. Abban a másállapotban, amelyben az ősi női erőit működteti.

– Mivel előzetesen felkészültünk arra, hogy ne féljen a fájdalomtól, hanem dolgozzon vele együtt, képes lesz arra, hogy ne a „csak túl legyen rajta” érzéssel szüljön, hanem megélje a szülés szépségét annak minden fájdalmával együtt. Az utóbbi tulajdonképpen segíti a babát abban, hogy világra tudjon jönni. A kismamát érzelmi segítőként, kísérőként átlendítem a nehezebb pillanatokon.

– Egy szülésen dúlaként részt venni nagy megtiszteltetés. Minden egyes alkalom egy meghívás a születés csodájára – fejtette ki gondolatait Kaszás Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában