izgalmasan telt a szerda

2019.06.13. 11:30

Átaludták a költözést a Veszprémi Állatkert oroszlánjai

Hosszas előkészületek után elfoglalhatta új helyét az állatkert négy oroszlánja. Az egy hím és három nőstény nagymacskát elaltatták a költözés idejére.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az új oroszlánház és kifutó, amely párját ritkítja Magyarországon, a Modern Városok Program keretében valósult meg a megyeszékhelyen.

Mintegy húsz perc alatt kellett megoldani a szállítást és a gyors orvosi vizsgálatot
Fotó: Pesthy Márton

A két és fél milliárdos nagy fejlesztési projekt elemeként, körülbelül 100 millió forintból épülhetett fel az új, több mint 2000 négyzetméter külső térrel rendelkező kifutó, amely abba a koncepcióba illeszkedik, hogy az állatkerten belül, az elterjedési helyük szerint legyenek csoportosítva az állatok. Így az orrszarvúak és a zsiráfok közelébe kerültek az állatok királyai, akiket az új helyen egészen közelről is megcsodálhatnak majd a szerencsés látogatók két hatalmas páncélüvegen keresztül.

A ragadozók költöztetésére már hetek óta készültek az állatkert dolgozói. Korábban a hűvös és csapadékos időjárás miatt kellett elhalasztani a rendhagyó műveletet, most pedig a nagy meleg okozott kihívást. A kifejlett, több mint 200 kilós oroszlánokat elaltatták az átszállítás idejére. Annak ellenére ugyanis, hogy generációk óta állatkertben élnek és jó kontaktusban vannak a gondozóikkal, azért ez egy veszélyes művelet.

A lelkes költöztetőknek 20 perce volt az állatok átmozgatására, hogy aztán már az új bokszban, megkaphassák a ragadozók az ébresztő injekciót. Kihasználva a ritka alkalmat, az elaltatott oroszlánokat az állatorvosok is megvizsgálták.

A gyors állapotfelmérés során megnézték a fogak és körmök állapotát, valamint egy ultrahangos vizsgálatra is sor került, de szerencsére mindent rendben találtak náluk.

Török László állatkertigazgató elmondta még, hogy körülbelül 10-12 nap múlva lesznek majd megcsodálhatók az új helyükön az oroszlánok, miután már belakták azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában