populációk hanyatlása

2018.10.17. 13:33

Ausztráliában hal ki a legtöbb emlős

Ausztrália középső vidékén a legmagasabb az emlősfajok kihalásának aránya az egész világot tekintve – figyelmeztetnek a szakértők.

Rock Wallaby on rock - Australia. Biosphoto / Tobias Bernhard Raff

Fotó: Biosphoto

„Lényegében nem sikerült teljesítenie alapvető céljait” a környezet védelmét és a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló törvénynek (ECBC) a közép-ausztráliai vadvilág védelméért felelős vezető természetvédelmi szervezet, az Arid Lands Environment Center vezető munkatársa, Alex Read szerint.

Az ECBC fenyegetett fajokat felvonultató listája szerint Ausztráliában

34 emlősfaj pusztult ki az elmúlt 200 évben,

több, mint bármely másik országban. Csak az Északi területen 17-20 emlősfaj halt ki az érintett időszakban.

Ausztrália jelenleg nagyjából 500 fenyegetett állatfajnak ad otthont, ebből 101 az Északi területen él.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018-as vörös listája szerint jelenleg a bolygó 26 ezer állat- és növényfaját fenyegeti a kihalás és Ausztráliában a negyedik legmagasabb az állatfajok kipusztulásának az aránya.

Graeme Gillespie, az Északi terület környezetvédelmi hatóságának vezetője szerint az elmúlt évtizedben a közép-ausztráliai régió kis- és közepes termetű emlősfajai körében volt a legdrasztikusabb a populációk hanyatlása.

Az ABC televíziónak nyilatkozva Gillespie elmondta, hogy Ausztrália középső vidékének száraz területein pusztult ki a legtöbb emlősfaj az európaiak megérkezése óta.

„Az általános vélekedés szerint az ilyen méretű populációcsökkenések száz évvel ezelőtt történtek és nem a jelenkor problémái, azonban ez korántsem így van” – fűzte hozzá.

Borítókép: szirtikenguru Ausztráliában

AFP / Biosphoto / Tobias Bernhard Raff

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!