Sohasem késő elkezdeni

2019.07.21. 07:00

Egyre elterjedtebb a vegán táplálkozás

Már az ókortól ismerjük a vegetáriánus táplálkozási gyakorlatot, amely nemcsak a táplálkozással függ össze, hanem eszmerendszer és vallási gyakorlat, emellett környezetvédelmi hatásai is vannak, összefügg az állatok védelmével, a tudatos egészségmegőrzéssel – emelte ki Mihali Lilla aranydiplomás gasztronómus, a pápai Gróf Esterházy Kórház élelmezésvezető-dietetikusa.

Polgár Bettina

Agondosanmegtervezettvegetáriánusétrendkövetésévelésahozzátartozóéletmódbetartásávalhozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez Fotók: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mihali Lilla rámutatott, a vegetáriánus táplálkozás legszigorúbb irányzata a vegán étrend, amely csak növényi eredetű táplálékot tartalmaz. – Az ovo-vegetáriánusok a növényi eredetű táplálékot tojással egészítik ki, a lakto-vegetáriánusok pedig tejjel. Az ovo-lakto-vegetáriánusok tejet és tojást is fogyasztanak a növényi eredetű táplálékhoz. A szemi-vegetarianizmus a növényi táplálék mellett megengedi a tojás, a tej-tejtermék, a hal és a baromfihús fogyasztását is – magyarázta az élelmezésvezető-dietetikus. Hozzáfűzte, minél több tiltást tartalmaz egy étrend, annál körültekintőbben kell figyelni a tápanyagbevitelre, a vitaminok és az ásványi anyagok fogyasztására.

Mihali Lilla aranydiplomás gasztronómus, a pápai Gróf Esterházy Kórház élelmezésvezető-dietetikusa Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A vegetáriánus étrend általános előnyei közé sorolható az alacsonyabb kalória­bevitel, a kevesebb cukor-, szénhidrát- és zsiradékbevitel, a magas rosttartalmú táplálkozás, illetve az alacsonyabb mértékű sófogyasztás. Ebből következik, hogy a vegetáriánus táplálkozás hatékony ellenszere lehet az elhízásnak, védi az ereket, csökkenti az érelmeszesedés kialakulását, hasznos a magas vérnyomás ellen, segíthet a székrekedés és a vastagbélbetegségek megelőzésében. Jótékony hatású továbbá a köszvény, a reumás panaszok esetén. Emellett a vegetáriánus táplálkozással karöltve általában megjelenik a törekvés az egészséges életmódra, ide sorolható a dohányzás elhagyása, az alkohol és a kávé megvonása, több mozgás a szabadban, a sportos, aktív élet, a holisztikus életszemlélet – fejtette ki Mihali Lilla.

A szakember hangsúlyozta, a számos előny mellett számolni kell a hátrányokkal is: kizárólag növényi eredetű táplálék fogyasztásánál gyakran kialakulhatnak különböző hiányállapotok.

Megjegyezte, a vegán étrend különös körültekintést igényel az alapanyagok kiválasztása, a szervezet számára szükséges energiatartalom, az aminosavak megfelelő összeállítása tekintetében, továbbá lényeges a zsírban oldódó vitaminok, illetve a B12-vitamin bevitele.

– A Pécsi Tudományegyetemen készült egy tanulmány 2016-ban, mely az ország első tudományos minőségű közleménye a növényi alapú étrend témakörében. A tanulmány szerint a növényi alapú étrend egy napra vonatkozó általános ajánlása a következők szerint alakul: zöldségek (tetszés szerint, törekedve a változatosságra), gyümölcsök (napi 1-2 bögrényi, szintén a változatosságra törekedve), teljes kiőrlésű gabonák vagy gabonaalapú köretek (napi 2-3 bögre vagy napi 6-11 szelet), hüvelyes növények (napi 1 bögre), leveles zöldségek (2-3 bögre nyers formában vagy 4-6 bögre főtt formában), olajos magvak (például dió, mandula, pisztácia 30-55 gramm mennyiségig), magvak (chia, kendermag, lenmag 1-3 evőkanál mennyiségig), növényi tejek (2-3 bögre) és friss fűszernövények tetszés szerint. Fontos azonban tudni, hogy ez nem a minimális, hanem az optimális ajánlás – szögezte le az élelmezésvezető-dietetikus.

Hozzátette, az ovo-, ovolakto- és szemivegetáriánusok esetében szintén figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra. – Az ovovegetáriánusok fogyasztanak teljes értékű fehérjét, így biztosított a B12-vitamin bevitele, ami a normális idegműködéshez szükséges, azonban a napi kalciumszükségletet nem fedezi. Ez hosszú távon jelenthet problémát. Megoldás lehet a szójatej és a kalciummal dúsított növényi tejek fogyasztása, valamint olajos magvak, káposztafélék, szárazbab fogyasztása. Emellett mellőzni kell a foszfortartalmú ételeket, a félkész és tartósított élelmiszereket a kalcium hasznosulása érdekében. Az ovo-lakto vegetáriánusoknak számolniuk kell a vashiány kialakulásával, amely az új vörösvértestek képződéséhez elengedhetetlen. Hiánya fáradékonysághoz, a szervezet ellenálló képességének csökkenéséhez vezethet. Esetükben a legjobb vasforrást a szárazhüvelyesek, a zöld színű zöldségek jelentik. Mivel a vas a növényi részekből rosszul hasznosul a felszívódás során, ezért figyelni kell a megfelelő C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök együttes fogyasztására is, mint a brokkoli, a cékla vagy a citrusfélék. A kávé és a tea ugyanakkor gátolja a vas felszívódását – ismertette a szakember.

A gondosan megtervezett vegetáriánus étrend követésével és a hozzá tartozó életmód betartásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mihali Lilla rámutatott, amennyiben egészséges és változatos táplálkozással jár együtt, a szervezet számára szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok szempontjából a legkiegyensúlyozottabb vegetáriánus táplálkozási forma a szemivegetarianizmus, amely leginkább megközelíti az egészséges táplálkozás ismérveit.

Hangsúlyozta, a jól megtervezett vegetáriánus étrend követésével és a hozzá tartozó életmód betartásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, életkilátásainkat javíthatjuk. Ugyanakkor a vegetáriánus étrend követése nem ajánlott csecsemők, fejlődésben lévő gyermekek számára, valamint várandós nők és leromlott egészségi állapotú betegek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában