komor kilátások

2018.11.28. 11:01

Az ételeinket is veszélyezteti az éghajlatváltozás

A népességnövekedés miatt több, tápanyagban gazdag élelmiszerre lenne szükség megfizethető áron.

Az éghajlatváltozás és az egyre szűkösebbé váló erőforrások kihívásokat állítanak a Föld lakosságának élelmezése elé – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdán. A FAO szerint világszerte mintegy 820 millió ember alultáplált.

A szervezet úgy látja, hogy a népességnövekedés miatt több, tápanyagban gazdag élelmiszerre lenne szükség megfizethető áron. Azonban a mezőgazdaság termelékenységének növelése nehézkes a természeti erőforrások jelentette korlátok miatt – tette hozzá. Az emberiség meghaladta a Föld teherbíró képességét, legyen szó a termőföldről, az ivóvízről vagy a klímaváltozásról – vélekedett egy nemzetközi konferenciára készített jelentésében a FAO.

Az élelmiszerbiztonságot nemcsak a szegénység, de a fegyveres konfliktusok is veszélyeztetik. Jemenben 85 ezer öt év alatti gyerek veszíthette életét éhínség vagy betegség miatt a Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint.

Afganisztánban több mint 250 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat az aszály és a fegyveres összeütközések miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Jose Graziano da Silva, a FAO vezérigazgatója megjegyezte, hogy legutóbb egy évtizeddel korábban volt hasonlóan magas az éhező és alultáplált emberek száma.

„Ez jelentős visszaesés az előző évtizedekben elért előrelépésekhez képest”

- mondta aggodalmának hangot adva Graziano da Silva.

Továbbra is Afrikában jelenti a legkomolyabb problémát az éhezés, de a legtöbb alultáplált ember az ázsiai-csendes-óceáni térségben él – tudatta a jelentés. A FAO szerint a hatékonyabb közpolitikák és technológiák szerepe jelentős lehet az éhezés felszámolásában. A szervezet figyelmeztetett, hogy becslése szerint 2013 és 2050 között világszerte 50 százalékkal nő majd az élelmiszerkereslet.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!