lakberendezés

2018.02.15. 09:00

Az idei esztendő trendszíne, a lila jól feldobja az eddigi drappokat

Az idei év színe a lakberendezésben és a divatban az ultraviola, azaz a lila a nemzetközi trendeket megállapító Pantone cég szerint.

Tóh B. Zsuzsa

Szabó Tímea szerint jó ízléssel alkalmazva feldobhatjuk a lakást a most divatos lila színű textilekkel

Szabó Tímea lakberendező úgy véli, éppen ideje, hogy visszatért a divatba ez a különleges szín, az eddig divatos drappos árnyalatokat remekül feldobhatjuk vele, és feledtetheti a téli szürkeséget.

A lila szín az auránkban és testünk energiaközpontjai, csakráink egyikében is jelen van. A lila alapszín, gyógyító hatása is van. Legutóbb a ’90-es évek elején hódított. Alkalmazását könnyen túlzásba vihetjük a lakberendezésben, de mértékkel használva feldobhatja a lakást, kísérletezzünk vele. Bármelyik helyiségben alkalmazható kiegészítőként, vagy akár egy teljes falat is lilára festhetünk. Érdekes hatást kelt, ha a fal egy csíkja kapja csak ezt a színt, amely a lakástextilekben szintén megjelenhet.

Szabó Tímea szerint jó ízléssel alkalmazva feldobhatjuk a lakást a most divatos lila színű textilekkel

Egy lila szőnyeg feldobja a fehérre vagy drappos árnyalatúra festett helyiséget, vagy a homokszínű ülőgarnitúrát. A lila erre teljesen alkalmas, ráadásul az összes árnyalatával lehet dolgozni, hiszen azok passzolnak egymással. A virágminták abszolút trendik még, válasszunk lila vi-rágos textilt párnahuzatnak, függönynek, ágytakarónak. Már fényáteresztő függönyt is kapunk világoslila színben, vagy fehérre, drappra lilával szőtt, hímzett mintával. A lila szín elegánssá teszi a lakás helyiségeit, egy sötétebb lila fényáteresztő függönynek köszönhetően sejtelmes lehet a hálószoba. Törekedjünk rá, hogy egy helyiségen belül több lila pont legyen. Válasszuk ezt a színt a pléd, a kaspók, a párnák kiválasztásánál, ha nem akarunk sokat költeni, vagy bátortalanok vagyunk alkalmazását illetően. Aki bátrabb, akár egy központi helyen levő nagy szőnyeget is vásárolhat lila színben, vagy válassza ki az ülőgarnitúrát a trend szerint. A püspöklila jól mutat a világos kapucsínószínű fal előtt, illik a faerezetes natúr, drapp padlóhoz, de a vagányabbak sárgával is kiegészíthetik.

A lila szín a művészi kifejezést tükrözi, kreativitásunktól függően mozgalmas vagy elegáns lehet a lilával dekorált lakás. A lila és a sárga kontrasztja nagyon ütős, az ibolya árnyalataihoz a napsárga illik, a sötétebb lilához a vaníliasárga.

Lényeges, hogy a narancs helyett a citrom árnyalatait válasszuk inkább. Akik ügyesebbek, a bútorok farészeit festhetik aranyszínűre, hiszen a sötétlila és az arany erősíti egymást, a pompa, a csillogás kifejezői. A lilát erősíti még, ha az ilyen színű textil anya-ga fényes bársony vagy plüss. Karakteres lehet egy-egy bútor, ha lila selyembe vagy bársonyba öltöztetjük.

A fürdőszobában sem idegen szín, a halványabb árnyalatot bátrabban használhatjuk, az erősebbet csak módjával. A világosabb szín minden esetben visszafogottabb hatást biztosít. A konyhában, étkezőben még mindig divat a levendulaminta, tartja is magát sokáig.

A vidéki stílustól nem idegen a lila szín, bátran kiegészíthetjük a levendulás dekorfüggönyt, ülőpárnát, asztalterítőt egyszínű, drapp vagy lila sötétítő függönnyel. A levendulaminta egyébként is aktuális most, a tavasz közeledtével. Jól illik a vintage-stílushoz, a régi vagy régies bútorokhoz, amelyek ma már nemcsak fehérek, hanem egyre inkább színesek, akár lilák is lehetnek. Stencillel a szín sötétebb árnyalatával pillanatok alatt mintát is festhetünk rájuk. Szépen mutat a lila a konyhában a fehér, egyszerű metrócsempével.

A gyerekszobába ugyancsak illik az idei év trendszíne. Kislányok esetében babarózsaszínnel párosítsuk, fiúszobába élénk világos- zölddel, kivizölddel. Lehet ez a szín a falvédő, a sötétítő függöny vagy néhány párna színe.

A lila ugyanakkor megjelenik az öltözködésben is idén, sőt, a körömlakkdivatban szintén az extravagáns lila minden árnyalata ott van a tavaszi új trendekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában