Merész vörös és kellemes sárga

2018.11.04. 07:00

Az ősz színei köszönnek vissza az idei trendben még a lakberendezés terén is

A Pantone egy New Jerseyben található cég, amelyet legjobban a Pantone Színegyeztető Rendszerről, Pantone Matching System (PMS) ismerik, amely egy szabadalmaztatott színtér, amit különböző iparágak használnak. A Pantone évente kiadja az év színeit, amelyek irányadóak a lakberendezésben is, amint a kiegészítő színek ugyancsak.

Tóth B. Zsuzsa

A szakértők gazdag palettáról választják ki minden évben a trendet Fotó: Stockphoto

A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, amelyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. Kétnapos prezentáció és vita után választják ki a következő év színét. Például 2012 tavaszán Londonban választották ki 2013 nyarának színeit. A szín állítólag kapcsolatban van a zeithgeisttal, azaz az idő, vagy a kor szellemével. 2011-ben egy futónövény, a lonc volt az év színe és azt mondták: Stresszes időben, kell valami, ami felemeli a lelkünket. A lonc elbűvölő, serkentő színe adrenalint ad, tökéletes a kék ellen. 2012-ben az év színe, a Tangerine Tango volt. A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé, amelyet divattervezők, virágkötők és más vásárló orientált vállalatok megvásárolnak, hogy segítsék és iránymutatást adjanak a dizájnjaiknak és a készülő termékeiknek.

A szakértők gazdag palettáról választják ki minden évben a trendet Fotó: Stockphoto

A Pantone mindig is azt mondta a színről mindig egy része volt annak, ahogy az emberi kultúra, hogy fejezi ki a különböző korok hozzáállást, érzéseit. A Pantone vállalat minden év decemberében választja ki a következő év hivatalos árnyalatát, ami meghatározó lesz a divatvilágban, a sminktrendekben és a lakberendezésben is. Amíg 2016-ban a púderrózsaszínes rózsakvarc és a derűs kék nyerte el a címet, tavaly a levélzöld kapta meg azt. Idén egy titokzatosan merész, misztikus szín lett a befutó: az ultraibolya. A Pantone úgy írja le az árnyalatot, hogy a drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi. Azaz utat mutat a következő évre. Lee Eisenman, a Pantone igazgatója szerint az árnyalat pont olyan összetett, mint a világ, amiben jelenleg élünk. „A lila egy bonyolult szín. Bonyolult világban élünk, ezért egy bonyolult színt választottunk” – mondta.

A pantone színek pontos meghatározására alkalmazzák a pantone színskálát, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a megrendelő által kiválasztott szín kerüljön kinyomtatásra – a világ bármelyik nyomdájában is végezve a munkát. A nyomtatásban elsősorban a CMYK (cián, bíbor, sárga, fekete) színrendszert használják. Ezeket hívjuk process színeknek. Sajnos ezen színek kombinációjával messze nem lehet minden színt kikeverni, így a nyomdászatban régóta elterjedt az úgynevezett direkt (solid) színnyomtatás, amikor speciális festékekkel keverve további színeket lehet előállítani. A Pantone erre néhány alapfestéket ajánl, amivel a skálán található több mint ezer színt ki lehet keverni és nyomtatni. Mivel ezek a direkt színek nem minden esetben keverhetőek ki CMYK színekkel. Az ultraibolya azonban csak a fő trend szín. Mellette számos izgalmas szín található még az idei trendben. A Pantone folyamatosan fejlődik, és a mostani színpaletta több színe is túlmutat a szezonon.

Ezek közé tartozik a Valiant Poppy, amely egy szeszélyes tűzvörös. Az egyik leglángolóbb és legbátrabb szín, amit a lakásban használhatunk. Meleg szín, amely otthonossá, meleggé teszi az adott környezetet, azonban némileg kicsinyíti is a teret. Bánjunk óvatosan ezzel a színnel, mert a túl sok vörös türelmetlenséget, nyugtalanságot, agressziót okozhat, ezért megnyugtatásra szánt környezetbe, például hálószobába semmiképpen nem ajánlott. Szépen harmonizál viszont a barna árnyalataival, arannyal vagy bronzzal kombinálva pedig pazar, drága és fényűző hatást érhetünk el. A Limelight egy lenyűgöző halványsárga árnyalat. Könnyedebb, mint a Ceylon Sárga, de azért lehet ez is feltűnő, a legizgalmasabb hatást antracit szürkével párosítva érhetjük el. A Quetzal Green mély, elegáns, kékes-zöld árnyalat, egy igazi ínyencség. A természetesség érzetét tudjuk vele elérni a lakberendezésben. A Quetzal Green szépsége a mélységében és fényében rejlik. A szín nem más, mint a kékek és a zöldek szenzációs keveréke. A Red Pear mélyvörös árnyalat, abszolút klasszikus őszi szín. Melegséget sugároz a hűvösebb napokon, ha otthonunkban ilyen színű kiegészítőket használunk. Leginkább a burgundivörös színre emlékeztet, a 2015. évi Pantone Marsala színre. Könnyedén kombinálható a kék árnyalataival. A Nebulas blue az ősz divatos kék színe, az alkonyati szürkületre emlékeztető, visszaverődésre hajlamos, átgondolt, szép és domináns szín. A szezon kék színe vidám és élénk, mint a tiszta téli égbolt. Van benne vitalitás és érzelem.

Ez egy meglehetősen különleges kék árnyalat, az őszi szürkület mélységének és súlyának könnyebb megnyilvánulása a Nebulas Blue. A kora este a fákon keresztül átszűrődő kék fény minden bizonnyal ösztönözni fogja az őszi 2018-as színmintákat és nyomtatásokat. Ez az élénk kék jól illik más kék, szürke, szürkésfehér és krémszínű árnyalatokkal, ha ezt a színt társítjuk a Ceylon Sárga vagy a Limelight színnel, akkor együttesen energiát és vitalitást biztosítunk.

A Martini olive zöld nyugodt, romantikus szín. Egyszerű, de kifinomult zöld, amely mélységet ad az őszi és téli 2018-as palettának. Optimista, álomszép árnyalat, nyugodt és mélysége is van. Emlékeztet az olívazöldre, ami hasonló katonai zöld. Sárgával, naranccsal és vörössel társíthatjuk, jól kombinálható krém, szürke, fekete, konyakbarna színekkel is. A sötétkék, a szürke és a bordó ugyancsak nagyszerű társa a legtöbb zöldnek.

A Russet orange narancssárga egy igazán földies, meleg árnyalatú szín, az erdei talajra lehullott őszi levelek narancssárga foltja. Emlékeztet a sütőtök színére, az érett kajszibarackra és az őszi naplementékre.

A Russet Orange a Pantone 2018-as paletta egyik legragyogóbb őszi színe. A szín kiválóan mutat minden szöveten, tele van energiával és vitalitással. Az Ultra Violet kombinációval a két komplementer szín tökéletes egymás mellé helyezését hozhatjuk létre. Hasonlóan erőteljes kombináció a másik két divatszínnel, a vörössel vagy a rózsaszínnel társítva.

Fekete, sötétkék vagy olíva zöld színnel is társítható, akárcsak a krémszínekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában