Környezetkárosítás

2019.02.11. 06:34

Börtön járhat a hóvirág letépéséért

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni – írja a Magyar Hírlap hétfői száma.

Sieversdorf, 2012. március 9. 2012. március 9-i felvétel egy nyúlról, amely hóvirágot eszik egy réten, a németországi Sieversdorfban. (MTI/EPA/Patrick Pleul)

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Patrick Pleul

Az újsággal Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr közölte, hogy az Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a „klasszikus”, védett. A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

A Magyar Hírlappal a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala közölte:

ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba,

ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

A hivatal jelezte, hogy a szabályozás meglehetősen ellentmondásos: a kikeleti hóvirág – függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul-e elő – 2005-től az egész Európai Unióban szigorúan védett, ugyanakkor a többi faj esetében mégis lehet felhatalmazást szerezni a forgalmazásra. Hozzátették azonban, hogy eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát a „hóvirágos ügyekről”, de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!