250 év

2018.01.10. 11:33

Cirkusz van a fővárosban (videó)

Nemzetközi megtiszteltetésben részesült Magyarország a művészetek világában, ugyanis hazánk ad otthon a 250 éves európai cirkuszfesztivál megnyitójának.

Forrás: MW

Fotó: Tóth-Blum Dániel

Csakis generációkon keresztül örökölt, az emberi teljesítőképesség határtalanságában rendületlenül hívő, emberfeletti akarat tudta évszázadokon keresztül életben tartani és frissnek, aktuálisnak megőrizni a cirkuszművészetet – áll a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál közleményében.

A szavak talán nem hazudnak, hiszen a modern világot meghatározó felgyorsult hétköznapokban, és ingergazdag környezetben nincs egyszerű dolguk a hagyományos kulturális eseményeknek. A hagyományos kifejezést nem túlzás használni, hiszen a modern cirkuszművészet 250 éves múltra tekint vissza.

Az első modern kori cirkuszként Philip Astley amfiteátrumát tartják számon, amely 1768-ban nyitotta meg kapuit. Az arénát hasonlóan a mai előadásokhoz lovasok, akrobaták és bohócok töltötték meg.

A negyed évezredes jubileum alkalmából is jelentős európai programsorozatnak a megnyitó eseménye a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. Hazánk fővárosa egy héten keresztül várja a cirkuszművészetek iránt érdeklődőket január 8. és 14. között.

A január 9-i gálaműsoron a Mediaworks online szerkesztősége is forgatott. Mi tehát a gála hangulatát megörökítő videóval tisztelgünk a Budapesten vendégeskedő cirkuszfesztivál előtt.

Borítókép: Színpadon a 2017. január 9-én fellépő művészek

MW / Tóth-Blum Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!