energetizál és serkent

2019.06.22. 07:00

Dinamikus, friss szín a lakásban – de ne essünk túlzásba

A sárga színről egyből a napsütésre asszociálhatunk. Ez nem véletlen, hiszen ez az árnyalat áll a legközelebb a napfényhez. A természetben is gyakran visszaköszön, például a növényeken, a virágokon, ezért a tavasz jellegzetes tónusa.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Prevics Bori lakberendező szerint a sárga szín dinamikusságot, boldogságot, optimizmust, frissességet sugároz és melegséget kölcsönöz, ezáltal szinte felemeli lelkünket. Pszichológiai szempontból talán a legerősebb szín.

Látványa idegstimuláló, mely révén elősegíti a szellemi aktivitást. Memóriajavító, fokozza a kíváncsiságot és kedvezően hat a gondolkodás folyamatára. Kis falfelületeken, vagy dekorációs tárgyakkal láttatva jó választás tanuló- vagy dolgozószobákban, munkahelyi enteriőrökben, hiszen energetizáló hatása mellett serkenti a munkakedvet. Társalgási és közösségi helyiségekben megkönnyíti a kommunikációt, mivel támogatja, hogy nyitottabbá és befogadóbbá váljunk.

Fotó: shutterstock

Azonban alkalmazásakor nagy felületeken használva, vagy egy helyiségen belül túl sok helyen megjelenítve zavaró lehet. Például a hálószobában nem ajánlott azoknak, akik nehezen alszanak, mert éberen tartja az elmét, de az újszülöttek, kisbabák is többet sírnak egy sárga szobában.

A színkombinációkat tekintve a sárga jól társítható lilával, kékkel és a zölddel, viszont a legnagyobb kontrasztot a feketével kiegészítve adja. Ha szeretnénk kiemelni a sárgát, ne használjuk fehérrel, mert a két árnyalat közti különbség miatt nem ad kellő hangsúlyt a fő színnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában