krumpli helyett

2018.01.14. 14:12

Dobja fel a vacsorát különleges zöldségköretekkel!

Nem kell félni a paszternáktól és az édesburgonyától sem.

Unalmas a párolt rizs és a főtt krumpli? Süssön zöldségeket a marha, sertés, csirke vagy hal mellé!

Miért? Például azért, mert szép színesek, fantasztikusan finomak és egészségesebb lesz tőlük a húsétel. Ráadásul mártogatóssal kínálva önálló fogásként is megállják a helyüket – írja a Mindmegette.

A legegyszerűbb, ha a feldarabolt zöldségeket egy nagy nejlonzacskóban alaposan összerázza némi olívaolajjal és fűszerekkel. Ezután csak terítse el őket egy tepsiben, és irány a forró sütő!

CÉKLA

Hámozva szeletelje fel vagy vágja cikkekre, és süsse meg a fenti módon. Még könnyebb, ha a lesikált gumókat megcsepegteti olívaolajjal, megszórja sóval, és tepsiben elrendezi vagy egyesével alufóliába csomagolja.

ÉDESBURGONYA

A céklához hasonlóan héjában is megsütheti. Gyorsan megpuhul. A nagyobb gumókat érdemes félbevágni, esetleg négyzetesen beirdalni, hogy jobban felvegyék az olajat és a fűszereket.

PASZTERNÁK

Megsütheti önmagában, de akár cékla társaságában is. Tegyen melléjük a tepsibe egész fokhagymagerezdeket: pépesre sülnek a héjukban, és mennyei ízük mindkét zöldséghez passzol.

SÁRGARÉPA

Ha nem kap bébirépát, daraboljon fel nagyobb sárgarépákat. Dobjon melléjük fokhagymát és ízesítse tetszés szerint kakukkfűvel, oregánóval, vagy karamellizálja mézzel, juharsziruppal.

ZELLER

Ne csak leveshez használja, engedje, hogy a tepsiben is kibontakoztassa jellegzetes ízét! Vágja hasábokra vagy kockákra, szórja meg fűszersóval, terítse szét sütőpapírral bélelt tepsiben, és permetezze meg olívaolajjal!

VEGYES ZÖLDSÉG

Sütés közben időről időre forgassa át a zöldségeket, hogy ne tapadjanak le. A mixszel együtt sütött citrom és fokhagyma mediterrán jelleget kölcsönöz a keveréknek.

Borítókép: Public Domain Pictures

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!