országos premier

2019.05.30. 16:00

Döntöttek a BalatonBorról és a HegyBorról

A közelmúltban debütált a BalatonBor, és döntöttek a HegyBorról is a termelők a budapesti Société Bistróban.

Kovács Erika

A rendezvényen elhangzott, egyre nagyobb sikert könyvelhet el a BalatonBor, mind több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik és keresik ezt a márkát, amelyből idén 60 ezer palack kerül piacra. A közösségi borok mellett meg lehetett kóstolni a régiós borpiramis következő szintjén álló HegyBorokat is. Kiderült, ki palackozhatja 2018-ból ezeket, köztük számos Veszprém megyei borász, illetve pincészet is megtalálható.

A borászok közül Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője és alapítója, a BalatonBor egyik ötletgazdája elmondta, a régiós, illetve közösségi bormárkák továbbra is a hazai borpiac legizgalmasabb trendjét jelentik, minden évben újabbal bővül a kör.

Együtt a BalatonBor termelők
Fotó: Archív

A szentantalfai Dobosi Győző borász egyebek mellett a generációváltásról és az erős szakmai közösségről beszélt.

-Büszke vagyok arra, hogy az első évjárat óta együtt dolgozhatok a Balaton programban a Rizling- generáció és Balatoni Kör képviseletében. A borászat megújulása a Balaton körül abban rejlik, hogy össze tudunk fogni, és van bátorságunk ahhoz, hogy vakon, letakarva kóstoljuk meg saját borainkat, és eldöntsük, melyek azok a nedűk, amik képviselik a régiót, fogalmazott. Hozzátette, alapvető az egyedi megjelenés, a közös címke, és egy jól megfogható könnyed, gyümölcsös, filigrán, száz százalékban olaszrizling fajta jelleg.

A tavalyi évjáratból 19 termelő készített BalatonBort, és 13 HegyBor készülhet idén. Utóbbi legfőbb jellemzője, hogy kisebb földrajzi egységet mutat be az olaszrizling fajtán keresztül, a kifinomult, igényes fogyasztóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában