Járvány

2020.06.05. 20:55

Ebben az évben a belföldi turizmus lesz a nyerő

A Marketing Professzorok online utazási felméréséből az derül ki, hogy a magyarok 83 százaléka azt tervezi, hogy belföldön tölti majd a szabadságát.

Nyíregyháza, 2020. május 16. Vendégek tájékozódnak a recepciónál a nyíregyházi Hotel Pangeában 2020. május 16-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán vidéken egyes szálláshelyek már fogadhatnak vendégeket. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Bár továbbra sem csökkent a magyarok utazási kedve, ma már minden második ember a szálláshely biztonságos higiéniájától teszi függővé a foglalást. Ebben az évben a belföldi turizmus lesz a nyerő – derül ki a Marketing Professzorok online utazási felméréséből. Ebben az a tendencia is megmutatkozik, hogy a megkérdezettek több mint 45 százaléka rendelkezett az idei évre lefoglalt utazással, amely meghiúsult a járvány miatt – írja a Magyar Nemzet. Biztató, hogy a közülük csak hatszázaléknyian vannak, akik csalódtak a szállásadóban, mivel a szolgáltató hozzáállása és a kommunikációja nem volt kielégítő, de a legrosszabb élménynek azt tartják a turisták, hogy néhol visszatartották a pénzvisszafizetést, helyette további lehetőségeket ajánlottak fel. A magyarok 83 százaléka azt tervezi, hogy belföldön marad az idén, jelentős arányuk azonban nem ragaszkodik az eddig megszokott nyaralóhelyhez, inkább újakat próbálna ki – mutat rá a felmérés.

Idén a vírushelyzet határozza meg az utazásokat. A megkérdezettek negyede attól teszi függővé a tervezett nyaralást, hogy milyen mértékben nő a megbetegedések aránya, amikor éppen el kellene indulni. Minden negyedik résztvevő viszont már annyira vágyik a nyaralásra, hogy amint megteheti, már indul is, feltételek nélkül. Az utazók 22 százaléka viszont a korlátozások feloldása után még vár valamennyit, hogy ténylegesen lecsengjen a járvány. Ezt erősítik meg azok az adatok is, amelyek az idén nem utazók indokait vizsgálták. Közülük a legtöbben az egészségügyi kockázat miatt hanyagolják a nyaralást, míg akadnak, akik az anyagi okokat nevezik meg akadályként.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus biztonsági játékra tanította az embereket. A Marketing Professzorok online utazási felmérésében megkérdezettek negyede úgy gondolkodik, hogy biztosan nem látogatna el semmilyen belföldi hotelbe vagy szállodába, amíg a vírusfertőzés lehetősége fennáll, ugyanakkor többen vannak, akik már a nyáron is szívesen utaznának belföldön, mindenféle kritérium nélkül, bár azt minden második szállóvendég elvárja, hogy a szálláshelyen a lehető legnagyobb körültekintéssel tartsák be a biztonsági intézkedéseket.

Borítókép: Vendégek tájékozódnak a recepciónál a nyíregyházi Hotel Pangeában 2020. május 16-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán vidéken egyes szálláshelyek már fogadhatnak vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!