Tamás Ákos tervezőművész

2018.02.22. 14:00

Egy szép porcelán a modern otthonban is kortalan igényességet tükröz

A nagyszülőktől örökölt régi porcelán dísztárgy az otthonunkban kortalan igényességet tükröz – vallja Tamás Ákos, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. többszörösen díjazott, elismert tervezőművésze.

Szauder Rita

Tamás Ákos 1977 óta a herendi porcelánmanufaktúra tervezőművésze. Tradicionális alkotásai mellett limitált szériás darabjai a kortárs iparművészet lenyomatai, ezáltal meghatározzák a manufaktúra 192 éves történetének jelenét és jövőjét Fotó: Tamás Ákos

Alkotásaiban néha 150 évnyi stíluskülönbség is megjelenik, ezért arról is beszélgettünk, hogy milyen szerepük lehet a hagyományos dísztárgyaknak a mai modern lakásokban és a fiatalabb generáció életvitelében. Tamás Ákos szerint a klasszikus, régi porcelánok nyilván a tradicionális környezetben érzik jól magukat, de jó ízléssel elhelyezve, például csoportokban, megfelelően megvilágítva még egy ultramodern lakótérben is hihetetlenül jól mutatnak. Munkásságában élesen elválasztja a megrendelők számára készülő tradicionális tárgyakat az általa kifejlesztett eredeti újdonságoktól, ami néha 150 évnyi stíluskülönbséget is jelenthet az alkotásai között.

Tamás Ákos 1977 óta a herendi porcelánmanufaktúra tervezőművésze. Tradicionális alkotásai mellett limitált szériás darabjai a kortárs iparművészet lenyomatai, ezáltal meghatározzák a manufaktúra 192 éves történetének jelenét és jövőjét Fotó: Tamás Ákos

- Régi és új szemlélet kettőssége a tervezői munkámban számomra nem okoz tudathasadást – fogalmaz, és Japánt említi példaként, ahol tanulmányútja során megtapasztalhatta az ősi kézműves hagyományok autentikus ápolásának és a huszonegyedik századi csúcstechnológia pörgésének természetes együttélését, tökéletes harmóniáját. Friss szemléletű, stílusteremtő organikus porcelánjaival a fiatalabb generáció felé nyitja meg a klasszikus herendi porcelánt, modern dísztárgyai ma már nemcsak a külföldi gyűjtők körében népszerűek, hanem itthon is lakberendezési tárgyakká váltak. Az ő szerepe ebben a folyamatban az, hogy a mai kor szemléletét karakteresen megjelenítse, annál is inkább, mivel a porcelánt élő anyagnak tartja, egyfajta kezes báránynak az alkotás közben. Az általa kifejlesztett, könnyed porcelánstílus különleges és egyedi technológiával, finom, pasztellszínű porcelánrétegekből készül. Hártyavékonyságú, áttetsző sziromtálai és dísztárgyai rövid idő alatt népszerűek lettek Olaszországtól Új-Zélandig. „Ami számomra fontos, hogy ezek a darabok modern alkotások, de mellettük a klasszikus herendi porcelánformák és főleg -minták is képesek megújulni az úgynevezett redesign tervezési folyamat során, ahogy például a Viktória-minta is felfrissült. Egy herendi az otthonunkban kortalan igényességet tükröz – érdekes módon a lakás és a porcelán stílusától egyformán függetlenül” – vallja a tervezőművész.

Szerinte a kézműves luxusporcelán bámulatosan élővé varázsolja a minimalista stílusú lakásokat is, szinte történelmi léptékű dinamikát teremt a régi és új kontrasztjával. Ákos azt tanácsolja: ha valaki felújítja a lakását és birtokol néhány szép műtárgyat vagy örököl ilyeneket, feltétlenül meg kell találni méltó helyüket az új bútorok között is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában