begördült a matuzsálem

2019.05.23. 16:00

Egyedülálló rádióállomást telepítettek Szigligetre

A HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub közel száznyolcvan kilométeres utat követően érkezett Szigligetre nemrégiben, ahol egy ZIL-re szerelt, rövidhullámú adó- és vevőállomást telepítettek egy helyi rendezvény keretében.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos

A jármű érdekessége, hogy az országban egyedüliként a Száraz István vezette rádióklub tulajdonában található ennyire működőképes és autentikus állapotú rádióállomás.

Száraz István érdeklődésünkre elmondta, a Magyar Honvédségtől jelképes áron, mindössze egy forintért vásárolhatták meg a hatalmas zöld rádiós ZIL-t, azzal a feltétellel, hogy rendbe- és működőképessé teszik és különböző rendezvényeken bemutatják azt. A munka közel hat éve zajlik, ez alatt a szakemberek felújították a teljes rádióparkot, a jármű felépítményében található típusú rövidhullámú végfokozatot, a nagy pontosságú rövidhullámú vevőt, valamint a két segédvevő berendezést.

 

Ezen kívül kiszerelték és felújították a ZIL-131-es motorját, miután kiderült, hogy az hosszában el van repedve. Nemrégiben pedig a teljes külső borítást is megújította a klub, miután darabokra szedték a járművet, lecsiszolták, lefestették, majd újra összeszerelték. Az újjávarázsolt kocsi első bemutatkozása Szigligeten volt.

Persze egy ilyen kitelepülés nem csupán a távolság leküzdéséből áll, ami egy veterán korú járművel, és 30-40 literes fogyasztással száz kilométeren nem egy mókás feladat. A helyszínen telepíteni kell a teherautó felépítményéhez rögzített antennaárbócokat is, amikből egyébként kettő is van és egyenként közel húsz méteresre nyithatóak ki. Ezekre lehet rögzíteni a különböző antennákat, jelen esetben egy úgynevezett citromantennát, amire a rádió-berendezéseket kötve kedvező időjárási viszonyok között gyakorlatilag az egész világgal lehet rádiózni.

Fotó: Balogh Ákos

A Szigligeten felállított komplexumot beüzemelve rádióamatőr sávokon Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából is hallani lehetett különböző FM műsorszóró állomásokat, emellett pedig több hazai rádióamatőr adását is.

Míg a hazai törvények a hallgatózást nem tiltják, az adást már annál inkább szabályok közé terelik. Kizárólag rádióamatőr sávokon indíthatnak adást, rádióamatőr engedély birtokában, ami mindenkinek alanyi jogon jár, csupán egy szakmai vizsgát kell letenni – fogalmazott Lázin Miklós.

A szigligeti kitelepülést követően a klub Apátistvánfalván, a Határőr Emlékhelyen mutatkozik be legközelebb, a június 22-i Múzeumok Éjszakáján, ahol különböző rádió-berendezésekkel második éve színesítik a programokat. E rádiós komplexummal viszont ott is most debütálhat a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában