Versenyképes a zöld technológia

2019.06.07. 14:00

Egyre több az e-töltőállomás Veszprém megyében

Budapest út, Kittenberger Kálmán utca, Muskátli utca, Óváros tér, Vörösmarty tér. Tudják, mi a közös ezekben a veszprémi helyekben? Igen, elektromos töltőállomások találhatók ott.

Juhász-Léhi István

Áramot töltő autó Veszprémben Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

De a megyében nemcsak a felsorolt helyeken „tankolhatunk áramot”, hanem Balatonalmádiban, Alsóörsön, Balatonfüreden, Tihanyban, Révfülöpön, Badacsonyban, vagy éppen Szigligeten is van töltési lehetőség.

A Budapest útnál sikerült megszólítanunk egy zöld rendszámos autóst. Jánosként mutatkozott be az 50-es éveiben járó férfi, aki elmondta: havonta egy-két alkalommal jár Veszprémben üzleti ügyben, majd a feleségével megy tovább Keszthelyre. Autójuk (az egyik), a BMW i3 akkumulátora vígan elmegy 200 kilométert, így a fővárosból is bőven belefér a Budapest–Keszthely távolság, ám szeretik, ha az aksija fel van töltve a müncheni csodának.

Áramot töltő autó Veszprémben Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nagyon szeretem ezt az autót, igaz nem nagy, de jók a paraméterei, jól gyorsul, jó a teljesítménye. Előtte hibridem volt, és lehet, hogy a következő is az lesz, de plug-in hibrid, ami zöld rendszámot kap – foglalta össze a legfontosabbakat a férfi. Hozzátette: nyilván egy olyan technológiáról beszélünk ezen autók kapcsán, amelyek ára és infrastruktúrája most még nem versenyképes a hagyományos technológiákkal. Szerinte hangsúly a „most még”-en van, mert „ez a jövő”, nem a kőolaj.

Megkérdezve néhány embert, kijelenthető: az elektromos autók kapcsán a legtöbben attól félnek, hogy drága ezen technikák javítása, az aksik cseréje, de leginkább az rémiszti őket, hogy kicsi a járművek hatótávolsága. És, hogy mi tetszik? Természetesen az, hogy otthon lehet tankolni konnektorból, az üzemanyag „ingyen” van a nagyobb városokban, mint ahogyan az autópályázás, és sok helyen a parkolás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!