Szeptembertől készülnek

2018.12.23. 07:15

Elmer Hernandez a Fülöp-szigeteki karácsonyokról mesélt

Elmer Hernandez Fülöp-szigeteki verbita diakónus a harmadik adventi gyertya meggyújtása alkalmával mesélt arról a Szaléziánumban, hogy hazájában, a Fülöp-szigeteken miként ünneplik a karácsonyt.

Leitner Vera

Elmer Hernandez a Szaléziánumban

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elmer Hernandez verbita szerzetes 2007. október 2-án érkezett Magyarországra, tizenegy évvel később, idén októberben pedig itt, Budapesten szentelték diakónussá. Ezt követően Elmer Hernandez a pappá szentelése előtti lelkipásztori gyakorlatát töltötte Veszprémben Nagy Károly apát kanonok, esperes mellett a Szent Mihály-főplébánián szolgálva.

Elmer Hernandez a Szaléziánumban Fotó: Balogh Ákos/Napló

Karácsonyról szóló beszámolójában a diakónus elmondta, a római katolikus vallás a XVI. században a spanyolok révén jutott el a Fülöp-szigetekre, mely így sokáig az egyetlen keresztény ország volt Ázsiában. A lakosságnak több mint kilencven százaléka ma is keresztény, az adventet ezért ugyanúgy megtartják, mint Európában, koszorút készítenek, és négy héten át egy-egy gyertyát gyújtanak a karácsonyhoz közeledve, ám ezt virágok és egyéb díszek ékesítik fenyőgallyak helyett.

Nemcsak hó nincs a Fülöp-szigeteken ugyanis, de az éghajlat adottságaiból fakadóan a fenyőfa is igen ritka, ezért azt a keveset, ami van, nem vágják ki karácsonyfának, helyette fényfüzérekből, díszekből álló karácsonyfákat állítanak. A karácsonyra való felkészülés, az ünnepi dekorálás a diakónus hazájában már szeptemberben elkezdődik, a gyerekek már ekkor lelkesen várják a karácsonyt, így Elmer Hernandez számára megdöbbentő volt tizenegy éve, amikor megérkezett hozzánk, hogy Magyarországon az emberek csak decemberben kezdik el a díszítést.

A Fülöp-szigeteken a csillag Jézust jelképezi, a fényt, ezért az ünnepek közeledtével egyre több világító, különböző méretű fényes, színes csillag díszíti az utcákat, tereket, házakat. A templomokban folyamatosan zajlanak az ünnepekre felkészítő, illetve önkéntes programok, melyek közt szerepelnek például lelkinapok, adománygyűjtések, de a plébánia kertjében nyújtott ingyenes orvosi ellátáson túl önkéntes énekkari szolgálatot és közösségi templomtakarítást is vállalnak az emberek.

Az adventi gyertyagyújtáson Veszprémben Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az adventi időszakban a Fülöp-szigeteken élők is rorátéra, hajnali misére járnak, ám ez náluk nem hat, illetve fél hét körül kezdődik, hanem hajnali négykor, fél ötkor, mégis olyan nagy az érdeklődés, hogy az emberek sokszor az utcán, a tömött templom előtt sorokban állva hallgatják végig az adventi időszakban a hajnali miséket. – A gyerekek is jönnek misére négy órára. Nem sírnak, hanem már várják ezt, mert ez azt jelenti, hogy tényleg közeledik a karácsony, ami számunkra igen nagy öröm – mondta Elmer Hernandez.

A diakónus előadását követően utazott haza a Fülöp-szigetekre, ahol február elején pappá szentelik, ám visszatér még, hiszen Magyarországon teljesít majd papi szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában