szerelemtől inspirálva

2018.05.20. 08:00

Érzelemgazdag ecsetvonásokkal alkot az alsóörsi PÉGYÖ festőpár

A Balaton keleti medencéjének északi partján fekvő, festői szépségű atmoszférában él évek óta az egymásban és a festészetben igazi értelmet találó művészpár, Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter.

Borsos Renáta

Egy vászon előtt két ecsettel, külön gondolatokkal, de lélekben összefonódva festenek

Az alkotás öröme, az önkifejezés illetve a 15 éve tartó apadhatatlan szerelem inspirációja által vezérelve, tevékenyen élnek meg minden egymással töltött napot.

Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter egyik közösen alkotott festményükkel

Irány PégyöLand!

Alkotói világukba örömmel engedtek bepillantást nyújtani, készségesen meséltek későn, de annál nagyobb lánggal érkező szerelmükről is. A PégyöLand néven illetett otthonukban járva, az embernek az az érzése támad a ház minden zugában fellelhető festmények megtekintése közben, mintha egy szempillantás alatt megannyi helyszínt járt volna be gondolatban. Sajátos érzelmi világot kifejező, közösen festett képeiken elidőzve megfigyelhető, hogy mindkettőjük inspirációjából, de egymáshoz mégis oly közel álló látásmódjukból adódóan egységes, harmonikus kompozíciót alkotnak, melyet nevük kezdőbetűiből a PÉGYÖ szignóval látnak el.

A PÉGYÖ művészpár egyéni díjnyertes képeikkel és középen egy közös alkotásukkal

Az alkotókat vonzza az utazás, az új tájak és városok, az adott országra, városra jellemző kultúra, a helyi emberek. Képeikkel elsősorban embereket, az emberi történéseket és az őket körülvevő világot ábrázolják. A közösen festett alkotásoknál leggyakrabban olajjal vagy akrillal dolgoznak. Egy vászon előtt, két ecsettel, két szemszögből, külön gondolatokkal, de lélekben összefonódva, egyszerre dolgoznak.

Legszebb álmukat a műhelyszobában alusszák

Külön is szívesen alkotnak, Gyöngyi a női energiát, a finomságot pasztellel mutatja meg leginkább. Több díjnyertes aktot alkotott, de a női sziluettek mellett a lovak ábrázolása is lenyűgözi. Péternél is feltűntek a díjazott grafikus lóábrázolások, a kifejező szénrajzok. Új rajongásként pedig mindkettőjüknél megjelentek a tollrajzok. Nyitott szemmel járnak, mert bárhol megérintheti őket az a varázslatos érzés, hogy papírra vagy vászonra kívánkozik egy téma. Ennek alapja lehet egy emberi mozdulat, egy történés, egy gyönyörű épület, táj, de még akár egy illat, vagy egy verseskötet sora is. Nemegyszer ébrednek meg álmukból, hogy aztán a hajnali órákban a közös alkotás euforikus állapotában fessenek egy kicsit, mondta Gyöngyi. Kulisszatitokként elmesélték, annak ellenére, hogy szépen berendezett hálószobájuk van, ők legszebb álmukat mégis a festékillattal teli műhelyszobában, a kihúzható kanapén alusszák.

Egy vászon előtt két ecsettel, külön gondolatokkal, de lélekben összefonódva festenek

A képzőművészet varázslatos szellője már mindkettőjüket egészen fiatalon megérintette. A festészettel autodidakta módon kezdtek el foglalkozni. Művésztelepekre jártak, hogy jeles mesterektől sajátítsák el az alkotói technikáknak minden csínját-bínját, hogy aztán a lelki adottságaikat, ábrázolásmódjaikat az időközben megszerzett szakmai képességekkel együtt tudva, kialakítsák saját művészi stílusukat.

A szerelem Wartburgon érkezett

A pár az ötvenes éveikben járt, amikor egy festőtáborban megismerkedett egymással. Sorsszerű találkozásukig egészen 2003-ig kell az időben visszautaznunk.

- Egy várpalotai művésztelepen láttam meg Gyöngyit. Már javában festettünk, amikor megérkezett egy öreg Wartburggal. Azonnal felfigyeltem rá, olyan jóízűen kacagott. Beszélgettünk, magamon is meglepődtem, amiért azonnal vonzalmat éreztem iránta. Jártam már korábban is táborokban, de nős voltam, soha meg nem fordult a fejemben, hogy valakivel megismerkedjek. Tábor tábort követett, és akkor már lopakodva mentem az előző életemből, de muszáj volt látnom őt. Egy évig szinte folyamatosan leveleztünk, az elején még kilátástalannak tűnő, szép, de mégis keserédes pillanatokban verseket írtam hozzá. Nem voltam könnyű helyzetben, egy 35 éves házasságot kellett magam mögött hagyni – avatott be Péter a kapcsolatuk kezdeti időszakába.

- Én akkoriban már elvált asszonyként, azzal a szent elhatározással éltem, hogy nekem már senkim sem lesz. Eleinte zavart, hogy úgy szökött le hozzám vidékre a fővárosból, volt úgy, hogy egy nap kétszer is meglátogatott. Amikor együtt voltunk, azonban megszűnt a világ, nem számított semmi, csak megélni azt a csodát, amit az élet kínált – mondta Gyöngyi.

Kerítésmászás a Bory-várban

Említettek egy szép jelenetet, ami a székesfehérvári Tádzs Mahalként emlegetett Bory-várban történt meg velük. Péter tudta a vár történetét, miszerint Bory Jenő székesfehérvári építészmérnök és szobrászművész nagyrészt egymaga építette, emléket állítva ezzel a festőművész hitvese iránti érzelmének. Így az örök szerelem szimbólumaként is számon tartott impozáns környezetben a festőpár elvarázsolva bolyongott a múzeum falain belül, mígnem arra lettek figyelmesek, hogy sehol egy lélek, bezárták a várat. Kalandos kerítésmászás után, egy helyi kávézóban arra az elhatározásra jutottak, hogy majd akkor a festővásznon megfestik azt, amit az életben nem tudnak megélni. Vászonra alkották együtt, egyszerre a Bory-várat, a bástyákon megörökítve egymás arcát. Az elkészült képpel ahhoz a legmagasztosabb érzéshez szóltak, ami ellen több mint egy év után már nem harcoltak. Péter 2005-ben meghozta a döntést és két bőrönddel megérkezett Gyöngyihez, azóta elválaszthatatlanok.

Egy közösen festett kép mellett látható Péter egyéni alkotása, melyen egyik mesterét örökítette meg Fotók: Borsos Renáta

- Először albérletben éltünk Székesfehérváron, majd másfél év múlva megtaláltuk ezt a kis ékszerdobozt itt a Balatonnál, ahol jó lenni, öröm festeni, és ahova nagyon kellemes visszatérni. Egymás és a festészet után ugyanis még az utazás iránt érezzük azt a szenvedélyt, amely a mai napig izzik bennünk. Amikor megtehetjük, felkerekedünk és világot látunk. Többször jártunk már Angliában a nagy fiamnál, aki kint él a családjával. Kedveljük a fapados repülőutakat, mert jó áron eljuthatunk távoli varázslatos helyekre. A híres városok, a hegyek és a tengerpertok egyaránt kedvelt célpontjaink, ahol sokszor kempingezünk a természet lágy ölén, élvezzük, hogy élünk és alkothatunk, mert mindig akad egy inspiráció arra, hogy akkor és ott valamit megörökítsünk, a vásznon. A festészet mellett túrázunk, kerékpározunk, teniszezünk, úszunk, síelünk – fejtette ki Gyöngyi.

Ez lehet a boldogság kulcsa

Sok húszéves megirigyelhetné azt az energiát és belső izzást, amivel ők már idestova 15 éve élik az életüket. A kései szerelemben megélik a szenvedélyt és mindennap hálát adnak a sorsnak a boldogságukért. Ők az élő példa arra, hogy a szerelem nem korfüggő, bekopogtathat bármikor. A sors nem osztogatja olyan könnyen az ember másik felét, így amikor úgy érzik, megtalálták, tegyenek meg mindent, hogy egymás szeretetnyelvét megismerjék, mert úgy tűnik, ez lehet a boldogság kulcsa.

Amire mindketten büszkék

A PÉGYÖ művészpár 2016-ban, a magyar vasúti közlekedés megszületésének 170. évfordulója alkalmából a vasút történetét feldolgozó festménysorozatot adományozott a MÁV-nak és az utazóknak, mely állandó kiállításként az alsóörsi vasútállomás várótermében tekinthető meg. Ezt megelőzően egy szekkót is festettek a váróterem egyik üres falára, mely a Tihanyi-félsziget látképét ábrázolja az alsóörsi partokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!