Szedjük a lábunkat!

2019.01.02. 12:17

Ez a sportág fiatalon tart

Rossz hír az erősödni vágyó embereknek, hogy a konditermi súlyemelgetés nem éri el ugyanezt a hatást.

Német kutatók megállapítása szerint lassabban öregednek, akik rendszeresen futnak – írja a csalad.hu.

A Lipcsei Egyetem kutatócsoportja most publikálta vizsgálatát, amelyről a European Heart Journal című szaklapban számoltak be. A csalad.hu összefoglalója szerint a kutatók hat hónapon keresztül 266 önkéntes bevonásával figyelték meg, milyen hatása van az emberi szervezetre a különböző sportoknak. Négy csoportra osztották a résztvevőket: az egyik társaság rövid, de intenzív futásokat teljesített, a második társaságnak hosszabb kocogásokat kellett teljesítenie, a harmadik konditeremben növelte a muszklijait, a negyedik pedig a kontrollcsoport volt, az ide sorolt résztvevőknek semmilyen pulzusszámnövelő feladatot nem adtak.

A közös mind a 266 résztvevőben azt volt, hogy közvetlenül a felmérés megkezdése előtt semmilyen rendszeres sporttevékenységet nem folytatott.

A cikk ismerteti: a szakemberek a fehérvérsejteket vizsgálták a program előtt, pár nappal a feladatok megkezdése után, majd pedig a kísérleti időszak hat hónapjának végén. Azt figyelték meg, hogy a futók (mindkét csoport) esetében nagyobb volt az érintettek telomeráz enzimjének aktivitása, és hosszabbak a sejtjeikben lévő telomerek. Ez utóbbiak a kromoszómák végét védő “kupakok”, amelyek minden egyes sejtosztódáskor rövidülnek, az élet végéhez közeledve folyamatosan “kopnak”. A futóknál azonban ez a rövidülés megállt, sőt, a kutatócsoport megállapítása szerint nőni kezdett a hosszúsága. A telomeráz-aktivitás növekedése ezzel együtt jár, pontosabban ennek egyik okozója, mivel ez az enzim segít a sejtvégek karbantartásában.

A futás öregedéslassító hatását nem csak az egyének saját mintáinak összehasonlítása mutatta meg.

A beszámoló szerint a kontrollcsoporthoz képest, sőt, az egyes izomcsoportjaikat külön-külön tréningező emberekkel összehasonlítva is egyértelműnek tűnt a különbség. A cikk idézi Ulrich Lauds professzort, az egyik szerzőt, aki azt mondta, “érdekes módon a súlyokkal végzett gyakorlatoknál nem volt kimutatható ez a hatás”. Christian Werner társszerző szerint a változás mögött evolúciós okokat kell keresni: “az állóképességi, vagy nagy intenzitású testedzések hasonlítanak leginkább az ősök fizikai terheléséhez, amikor ez segített az életben maradásban, a harcoknál és vadászatokban”.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!