Ország-világ

2020.11.15. 12:12

Ez az oka, hogy ilyen sok koronavírusos fertőzött rejtve marad

Egy amerikai katonai kórház készített kutatást arról, hogy a szigorú óvintézkedések ellenére, hogyan terjedhet mégis a koronavírus a tengerészgyalogosok között. Az eredmény ismét arra világít rá, hogy a közösségek és a fiatal felnőttek jelentik a legnagyobb veszélyt.

Forrás: Shutterstock

Egy új amerikai tanulmány szerint.ok eset maradt rejtve a lázmérés és az új típusú koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek szűrése után is.

Az amerikai tengerészgyalogosok körében végzett kutatás azt találta, hogy a lázmérés, a SARS-CoV-2-fertőzésre jellemző tünetek szűrése, valamint a kiképzés előtti szigorú karantén ellenére az újoncok továbbadták a vírust társaiknak, noha alig volt köztük, akinek tünetei lettek volna.

A New England Journal of Medicine-ben szerdán megjelent tanulmány eredményei fontosak lehetnek börtönökben, húsüzemekben, iskolákban és más helyeken, ahol ilyen intézkedésekkel próbálják kiszűrni a fertőzötteket.

A vizsgálatot a New York-i Mount Sinai kórházban működi Icahn Orvosi Egyetem és az amerikai Tengerészeti Orvosi Kutatóközpont tudósai végezték 1848 újonc részvételével, akiknek mintegy 90 százaléka férfi volt.

Fotó: Shutterstock

Két hetet otthoni karanténban, majd több mint két hetet a dél-karolinai Charlestonban, zárt kollégiumban, ellenőrzött katonai karanténban kellett tölteniük. Ez azt jelentette, hogy ketten laktak egy szobában, maszkot viseltek, legalább 1,8 méteres távolságot tartottak egymástól, kiképzésük nagyrészt kültéren zajlott. Naponta megmérték a lázukat és ellenőrizték, vannak-e más tüneteik.

A védekezés más módszerei valószínűleg nem váltották be a reményeinket, ebben a korosztályban úgy tűnik a rutinszerű tesztelésre is szükség van

– mondta Jodie Guest, az atlantai Emory Egyetem közegészségtani kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.

Koronavírustesztet végeztek rajtuk a katonai karanténba érkezéskor, majd ezután hét és 14 nappal. Tizenhatnak – nagyjából egy százalékuknak – lett pozitív a tesztje érkezéskor, és csak egyiküknek voltak tünetei. A kéthetes katonai karantén alatt mégis 35-nek lett pozitív a tesztje, és csak négyük mutatott tüneteket.

A karanténintézkedések és betartásuk sokkal szigorúbb volt, mint ami általában egy egyetemen vagy főiskolán és kollégiumaikban – mondta Stuart Sealfon, a kutatás egyik vezetője, a Mount Sinai munkatársa.

Korábban szövetségi szakértők közölték, hogy az amerikai repülőtereken végzett lázmérésen tüneti alapú szűrésen 675 ezer utasból kevesebb mint 15 akadt fenn. Nem tudni, hány eset maradt rejtve.

Az eset azt mutatja, hogy a „fiatal, egészséges emberek kiemelten hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez, gyakran észrevétlenül is” –

tette hozzá kommentárjában Nelson Michael, a Walter Reed katonai kutatóintézet tudósa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!