szellemtúra

2019.10.08. 13:30

Ezeket a látványosságokat nem csak az élők látogatják

A különböző országok nevezetességeit nem csupán az élők látogatják, hanem a holtak is – legalábbis a legendák szerint. Tartson velünk egy hátborzongató utazásra! 

Forrás: Shutterstock

Vannak, akik kételkednek abban, hogy találkozhatunk visszajáró lelkekkel, esetleg megmosolyogják a hihetetlennek tűnő történeteket, másokat borzongással teli izgalommal tölti el egy-egy ilyen hír megjelenése, és akadnak, akik nemcsak szívesen olvasnak ezekről a jelenségekről, hanem fel is keresik a kísértetlakta helyeket. Nekik ad remek tippeket a Fanny magazin összeállítása.

A visszatérő család

Az amerikai Lakewoodban Chester Thorne építtette a Thornewood-kastélyt a családja számára még 1908-ban. A manapság esküvők, rendezvények és filmforgatások helyszíneként, valamint szálláshelyként funkcionáló épületet több amerikai elnök is igénybe vett már.

Azt mondják, a Thorne család tagjai haláluk után is rendszeresen feltűnnek itt. A személyzet például látta már a feleséget az erkélyen üldögélni, de a férj szobájában föl-le kapcsolódó lámpákat is az itt ragadt lelkeknek tulajdonítják.

Furcsa jelenségek

Mark Twain és családja egy connecticuti házban élt, az író itt alkotta leghíresebb regényeit. Az épület jelenleg múzeumként üzemel, ám számos látogató az irodalmi ismeretek mellett néhány kísértethistóriával is gazdagabban tér haza. Mark Twain, aki maga is szerette a szellemsztorikat, korán elvesztette legidősebb lányát.

A vendégek és az idegenvezetők gyakran beszámolnak egy viktoriánus kori ruhát viselő nőről, akit a folyosón látnak közlekedni. Az író szellemének megjelenésére pedig az időről időre felbukkanó dohányszag utal...

A szellem, akit megtapsoltak

Frederick Federici operaénekes élete utolsó előadását a melbourne-i Princess Theatre-ben adta. A férfi, akinek akkor már évek óta voltak szívpanaszai, a darab részeként leereszkedett egy csapóajtón. Mivel a színpad alatt érte a szívroham, a társai az előadás végéig nem vették észre, hogy meghalt. Sőt, váltig állították, hogy a fiatalember velük együtt hajolt meg, pedig ez lehetetlen.

De nem ez volt az egyetlen furcsa jelenség! A színházi dolgozók szerint az épületben később is rendszeresen feltűnt a színész ünnepi ruhában. Amikor ez megtörtént, azt jó jelnek tekintették az adott előadásra nézve.

Történelmi alakok találkozóhelye

A világ legnagyobb, jelenleg is használatban lévő kastélyát, a windsorit, a legenda szerint nem csak élő személyek „használják”, ráadásul még a szellemek is előkelő családból származnak. Állítólag itt kísért VIII. Henrik, Boleyn Anna, I. Károly, III. György és Viktória királynő szelleme, I. Erzsébet magassarkújának kopogását pedig a könyvtárban vélik hallani.

A helynek akad néhány nem nemesi származású kísértete is, például egy kisfiú, aki rendszeresen azt kiabálja, hogy ma nem akar lovagolni menni. Az ő kilétét azonban máig homály fedi...

Csontváz a pincében, kísértet a tetőn

A spanyol főváros nagy kedvence lehet azoknak, akik a rémhistóriákért rajonganak. Madrid főterén, a Plaza Mayoron egykor az inkvizíció által halálra ítéltek kivégzése folyt, valamint bikaviadalokat is tartottak. Mára a turisták egyik kedvelt helyszínévé vált, akik számos kávéház terasza között válogathatnak, ha meg akarnak pihenni az egész napos városnézés során.

Éjszakánként viszont a Plaza Mayoron a történelmi idők hangulata dominál: ilyenkor állítólag az itt kivégzett emberek lelke bolyong a házak között, és egy bika fújtatása hallható. Az egyik legnagyobb spanyol újság 1988-ban írta meg, hogy a helyi lakosok körében jól ismert egy Cirilo nevű szellem.

Borítókép: a windsori kastély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!