tanácsok

2017.09.15. 18:10

Ezekre figyeljen, ha beteg a gyerek

Melyek a súlyos és melyek az enyhe tünetek? Segítünk eldönteni!

Az aggódó szülőnek bizony sokszor nehéz eldönteni, hogy egy tünet mennyire komoly, mikor kell rohanni az orvoshoz, és mikor aggódjuk túl a dolgot. A Fanny magazin segítségével összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Láz

Nem kell aggódni, ha: gyorsan múlik

A láz csillapítására 38 fok fölött a tabletta vagy a kúp a legmegfelelőbb, amit jól kiegészíthet a hűtőborogatás és -fürdő. Utóbbinál először testhőmérsékletű vízbe (ez a lázas kicsinél 38–40 fok) tegye a gyereket, majd fokozatosan, a csap többszöri megnyitásával kezdje el hűteni. A fürdő 10 percig tarthat, és ha a gyerek dideregni

kezd, be kell fejezni! Törölje szárazra a kicsit, adjon rá könnyű ruhát, és csak egy vékony takarót tegyen rá, hogy ne akadályozza a hőleadást.

Forduljon orvoshoz, ha: magas és tartós

Ha bármilyen más, súlyos tünet társul hozzá, vagy 1-2 napnál tovább tart, illetve semmilyen módszerrel nem tudja lejjebb vinni, vigye orvoshoz a gyereket! Ötéves kor alatt lázgörcs is jelentkezhet: a görcsölő gyerek szájába nem szabad gyógyszert tenni, és érdemes az oldalára fektetni, hogy a nyál és a hányás kifolyhasson. A roham után értesítse az orvost!

Hányás

Nem kell aggódni, ha: egyszeri alkalom

Az autózás, a vidámparki játékok használata, a rosszul megrágott étel, de akar egy hurutos betegség (utóbbinál a gyerek lenyelheti a hátracsorgó váladékot, ami irritációt vált ki) is okozhat egyszeri hányást. Mivel ez mindössze azért történik, hogy a kicsi gyomra megkönnyebbüljön, semmiféle kezelést nem igényel a dolog.

Forduljon orvoshoz, ha: ismétlődik

Ha nem egyszeri jelenségről van szó, és a gyerek nem tud inni, mert minden kijön belőle, vigye orvoshoz. Ahogy akkor is, ha hirtelen, hányinger nélkül, sugárban jelentkezik a hányás! Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb, hogy szakember is lássa őt, ha a hányáshoz hasmenés és láz is társul!

Irány a kórház!

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyerek elvesztette az eszméletét; megállíthatatlanul hány; 20 percnél hosszabb ideje vérzik az orra; komolyabb baleset érte; a kiszáradás jeleit mutatja; nem lehet otthon csökkenteni a lázát; áramütés érte; megégett.

Borítókép: Iatsenko Olga / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!