Finom, egészséges

2019.03.15. 08:00

Ezentúl Ön is zellerrajongó lesz

A zeller a világ vezető éttermeiben mára az egyik legtrendibb alapanyagnak számít.

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi egy-két évben a zeller igencsak feltornázta magát az alapanyagok ranglétráján, és egyszerű leveszöldségből a séfek nagy becsben tartott kedvence lett – idézi fel az Origo cikke.

Mint írták, a zeller a világ vezető éttermeiben mára az egyik legtrendibb alapanyagnak számít, akár nyersen, akár egyben sütve, esetleg meglepő módon vega gyrosként elkészítve. A saját konyhánkban használhatjuk nyersen salátákban, krumpli helyett pürében, vagy hasábban sütve, sőt, gombákkal párosítva is.

Az írás felidézi, hogy a zellert már az ókor óta használják gyógy- és fűszernövényként egyaránt, méghozzá nem véletlenül. Mivel erős vízhajtó hatású, a népi gyógyászatban a vesehomok kihajtására használták; serkenti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést. Emellett tápanyagokban rendkívül gazdag, megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium és a kálium.

Fotó: Shutterstock

Emésztési panaszok és étvágytalanság esetén különösen ajánlott a fogyasztása, ráadásul erősíti az immunrendszert is. Mindemellett természetes gyulladáscsökkentő, és segíti a méregtelenítést. Sőt, a benne lévő B- és B12-vitaminnak köszönhetően, amelyek az idegrendszerünk számára fontosak, csökkenthetők a minket ért stressz kellemetlen hatásai.

Az már csak hab a tortán, hogy a zellert afrodiziákumnak is tekintik: számos olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely potencianövelő hatású – olvasható a cikkben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!