rejtőzködő értékek

2019.06.29. 08:40

Ezer lépésre a vártól: megnéztük a veszprémi Szent Miklós-dombot

Veszprémnek számos olyan értéke van, amely mellett nap mint nap elsietünk jártunkban-keltünkben, és csak ritkán jut eszünkbe, hogy érdemes lenne (újra) megnézni. Ilyen a Laczkó Dezső Múzeummal szemben fekvő Szent Miklós- (régebbi nevén Kálvária-) domb is.

Sövényházi János

A korabeli feljegyzések szerint a várhegytől ezer lépésre terül el ez a városrész (szeg), amely a mindenkori veszprémi püspök tulajdonát képezte, és amely nevét az iparosok és kereskedők védőszentjéről kapta. A terület vízellátását a Kamakuta (ma Koma-kút) forrása biztosította.

Mivel három fontos út is érintette a városrészt, ezért ez volt Veszprém egyik legforgalmasabb pontja. Az itt található kis szikladombon emelték a XIII. század első harmadában a Szent Miklós-plébániatemplomot, melynek első írásos említése 1237-ből ered. A körülötte lévő temetőt valószínűleg már korábban is használták, mert sírjaiból a XI. századra jellemző leletek kerültek elő.

Veress D. Csaba történész kutatásai szerint 1543 és 1550 között dúlhatták fel a török katonák a templomot. A romok fölé 1747-ben barokk kálváriát építettek, ettől kezdve nevezték a veszprémiek Kálvária-dombnak.

A domb északi és nyugati oldalánál a XVIII-XIX. században módos házak épültek, ezek többségét a II. világháborúban amerikai gépek bombázták le. A helyükön ma támfalak maradványai, pincebejáratok láthatók.

2004-ben Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület akkori elnökének kezdeményezésére széleskörű összefogással újították fel a területet. A munkában a polgármesteri hivataltól kezdve neves veszprémi cégeken, a tűzoltókon, barlangászokon, a városi középiskolákon keresztül a magánemberekig rengetegen vettek részt, míg végül 2006. május 5-én avatták fel a Szent Miklós-szegi dombot.

Tizenhárom év telt el azóta, most körülnéztünk, milyen állapotban van a terület.

2005. november 25-én a felújítást végző veszprémiek nevében a déli falnál lévő árok alján egy hermetikusan zárt üvegben üzenetet helyeztek el az utókornak, melynek utolsó mondata így hangzott: „Ha megtaláljátok üzenetünket, gondoljatok arra, hogy mi is tevőlegesen szerettük ezt az ezeréves várost! Ti is vigyázzatok rá!”

„Ti is vigyázzatok rá!” De ne így...

Forrás: A veszprémi Szent Miklós-szeg (volt Kálvária-domb) feltárási és felújítási dokumentumai, 2006, szerző: Bándi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában