olvasónk küldte

2019.05.15. 16:00

Felvidékre kirándultak három iskola hetedikesei

Nagyalásony, Nemesszalók és Tüskevár általános iskoláinak 7. osztályos diákjai négynapos felvidéki kiránduláson vettek részt a Határtalanul pályázat keretében. Míg a nappalok a történelemről és kultúráról, az esték az ismerkedésről, barátságok születéséről szóltak.

Bokor Lívia

Fotó: Nagy Károlyné

Az út során idegenvezetőnk Horváth Lívia érdekes történetei, emberekről, életekről, sorsokról szóló elbeszélései révén megismertük a Felvidéki magyarság múltját, jelenét, kultúráját.

Első nap a Monostori-erőddel kezdődött. Majd szemerkélő esőben elsétáltunk az Európa-Udvarba, Klapka György és Jókai szobrához, ahol koszorúztunk is. A bősi erőműnél már csak a hideg szél zavarta a csapatot. Mire Gútára, az úszó hajómalomhoz értünk, már az időjárás is jobbra fordult. Az első napot a Deáki Bencés Apátság meglátogatásával zártuk.

A második napon az égiek jóvoltából kellemes napsütésben folyathattuk utunkat Dunaszerdahelyre a Csallóközi Múzeumba, majd Csallóközcsütörtökre, a Szent Jakab templomba. A féli Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában a négy iskola kölcsönös bemutatkozását az épület bejárása követte. A szellemi élmények után testmozgás következett a Dévényi vár megmászásával. A nap Pozsonyban ért véget városnézéssel és a koronázó templom meglátogatásával.

Fotó: Nagy Károlyné

Harmadik napra jutott múzeum Galántán, majd a tájból messzire kiemelkedő mesebeli bajmóci kastély következett.

És már el is érkeztünk az utolsó naphoz. Alsócsitáron Kodály Zoltán emléktábláját koszorúztuk meg, miközben elénekeltük az A csitári hegyek alatt népdalt, nem a legtisztábban, de annál nagyobb lelkesedéssel. A pogrányi tájházban a vállalkozó kedvű diákok helyi népviseletbe is beöltözhettek. Alsóbodokon Esterházy János, mártírhalált halt miniszter előtt róttuk le tiszteltünket. Zárásként, mintegy keretbe foglalva a négy napot, szakadó esőben értünk utolsó állomásunk helyszínére, Nyitrára.

Elsőre hosszúnak tűnő utunk sajnos túl hamar véget ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában