az érett bor és a vadászat ünnepe

2019.07.29. 07:00

Gyökeret vert a sümegi Szent Jakab-nap

Jó a városba jönni, hiszen szemmel látható a fejlődés, és olyan programok valósulnak meg, amelyek az itt lakóknak jó kikapcsolódást nyújtanak és idevonzzák a turistákat.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a XV. Jakab-napok, az érett bor és a vadászat ünnepe megnyitóján szombaton a Palotakertben.

– Ez az, ami Sümeget egy olyan helyre emeli az ország gasztronómiai és turisztikai térképén, amely megilleti a várost és amely fontos számára. Bízom benne, hogy ezután sem törik meg a fejlődés és az események sora – mondta Fenyvesi Zoltán, és gratulált a programhoz.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Végh László polgármester megnyitóbeszédében úgy vélte, hogy a pannon táj szívében Sümeg predesztinálva van arra, hogy ilyen ünnepnek adjon helyet. – Nem lehet véletlen, hogy gyökeret vert itt a Szent Jakab-nap, amelyet immár tizenötödször rendezünk meg. A helyi és környékbeli emberek szívéhez közel áll a bor és a vadászat, nem jöhetne létre az ünnep, ha az önkormányzattal nem működnének közre a vadászok és a borászok – mondta a polgármester, és megköszönte a segítséget mindenkinek, akinek szívügye a vadászat, a borászat és Sümeg.

A háromnapos eseménysorozat programjai pénteken borászati szakmai nappal és a Kisfaludy Sándor Emlékházban Darnay múzeumi esttel kezdődtek. A sümegi művésztelep alkotóinak műveit és a palettafestményeket is megismerhették az érdeklődők. Darnay László nagyapjára, Darnay Kálmánra emlékezett, majd a Camerata Pelsonore együttes Mozart darabjaiból adott elő részleteket. Aznap még bormustrát is rendeztek, és rengetegen szórakoztak a Lord együttes koncertjén.

Vári Dávid zsűritag (középen) a peremartoni horgászokkal, akik muflonból főztek pörköltet Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Szombaton lőverseny, a vad- és halételek hagyományos főzőversenye, a White Stones Brass Band és a Zajongó gyermekzenekar, valamint az MR8 zenekar koncertje várta a vendégeket, és bemutatkoztak a nemeshanyi csipkék is. Azonban az esti vihar miatt elmaradt a Pataky Művek és az Edda koncertje, de a zenekarral tárgyalnak egy későbbi fellépés lehetőségéről.

Vasárnap vadászmisével indult a nap, de a többi programot (agárkutya-bemutató, hagyományőrző íjász bemutató, történelmi lovas játék, látványos felvonulás, a Bahar hastánccsoport bemutatója, Sümeg Város Fúvószenekara és operettgála) elmosta az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában