Már nem luxus

2018.08.20. 08:00

Ha megfelelően használjuk, gazdaságosan működtethető a klíma

Sokakban él a tévhit, hogy a klíma sokat fogyaszt, pedig az újabb készülékeket már gazdaságosan lehet működtetni – hangsúlyozta Novák Gábor, aki már tíz éve foglalkozik klímák beszerelésével, karbantartásával, javításával.

Polgár Tibor

Novák Gábor elmondta, minden év egyre erősebb a megrendelések szempontjából.

– Ez egyrészt az időjárásnak köszönhető, másrészt az emberek egyre jobban megkedvelik a klímát. Míg régebben még sokan elzárkóztak tőle, most már az idősebbek és a fiatalabbak egyaránt igénylik – mutatott rá a szakember. Mint mondta, az új építésű házakat már gyakran klímakiállással kérik, a legnagyobb igény pedig a panellakásokban mutatkozik, melyek nagyon felmelegszenek a forróságban. Novák Gábor hozzátette, az elmúlt hetekben ugyan sok tennivalójuk volt, de mivel az új klímákkal gazdaságosan lehet fűteni is, a munkájuk nem tekinthető szezonálisnak.

Megtudtuk, egy-egy klímaberendezés beszerelése átlagosan három-négy órát vesz igénybe, de sok múlik az érintett lakás, ház adottságain. A tapasztalatok pedig azt mutatják, a megrendelők egyre nyitottabbak a hozzáértő tanácsokra a klíma gazdaságos működtetése tekintetében.

– A hagyományos, on-off-os klímákat 2010 óta nem lehet forgalmazni Európában. Ezek még az úgynevezett sokat fogyasztó klímák voltak, melyek miatt a mai napig rengeteg emberben él a tévhit, hogy a klíma működtetése nagyon költséges. Az új, inverteres készülékek esetében azonban erről már szó sincs – húzta alá a szakember.

Novák Gábor kiemelte, a klímát úgy lehet gazdaságosan használni, ahogy a fűtést. – Ha egy ház jéghideg, befűtjük, majd amikor úgy érezzük, hogy meleg van, lekapcsoljuk a fűtést. Ebben az esetben azonban fél óra múlva ugyan­olyan hideg lesz bent, mint előtte. A hűvös falak és a bútorok ugyanis azonnal visszahűtik a levegőt. A klímánál ugyanez a helyzet. Ha harmincfokos a fal, akkor hiába hűtjük le húszfokosra a levegőt és kapcsoljuk le a klímát, egy óra múlva újra harminc fok lesz a lakásban. A klímát a kinti hőmérsékletnél 5–6 fokkal alacsonyabbra kell beállítani, és amíg ilyen idő van, nem nagyon szabad lekapcsolni. Emellett kicsit le kell sötétíteni a lakást, este pedig lehet szellőztetni, amikor már kint is valamelyest hűvösebb a levegő. Így tényleg gazdaságosan lehet használni a klímát, alig észrevehető energiafogyasztással – fejtette ki.

Novák Gábor elmondta, két oka van annak, amiért azt hiszik az emberek, hogy sok áramot fogyaszt a klíma. – Ahogy már szó esett róla, az egyik ok, hogy a régebbi on-off-os klímák lényegesen többet fogyasztottak. A másik, hogy a gyártók és a forgalmazók még mindig kilowattban adják meg a klíma teljesítményét, ez azonban nem azonos az elektromos teljesítménnyel. Ez a klímának a hűtő-, illetve fűtőteljesítményére vonatkozik. Egy 3,5 kilowattos klíma például 1000–1200 wattot fogyaszt, ha maximumon megy. Amúgy akár 100–150 wattal szépen tartja a hőmérsékletet egész nap – magyarázta.

A szakember kifejtette, a klímák ára beszerelési költséggel együtt átlagosan 200–250 ezer forint körül mozog. – Már a minőségibb kínai gyártók is 3–5 év garanciát vállalnak a készülékekre, míg a japán gyártók esetében ez az időtartam tíz év is lehet – jegyezte meg Novák Gábor.

Hozzáfűzte, fontos változás, hogy a klímavédelmi törvény alapján nem végezheti akárki a klímák beszerelését, csak a regisztrált szerelők. Így az értékesítés is egyre jobban a klímaszerelőkre szállt, ami a vevőknek szintén könnyebbséget jelent, főleg a javítás szempontjából, hiszen így elég egy helyen jelezni a problémát, nem kell külön-külön felkeresni az értékesítési helyet és a szerelőt. Ezzel pedig időt, pénzt és adott esetben rengeteg bosszúságot is megspórolhatnak az ügyfelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában