veszély

2017.10.16. 14:41

Halálos májkárosodást okozhatnak a mérges gombák

Az elmúlt két hétben három megyében négyen haltak meg gyilkos galócától, és idén minden korábbinál több a mérgezés. A sok eső és az enyhe ősz miatt dömping van az erdőkben. A gomba kiváló táplálék, de megfelelő ismeretek és elővigyázatosság nélkül kockázatos lehet a fogyasztása.

Mother and daughter picking mushrooms. BURGER/PHANIE

Fotó: Phanie

Galóca

Legutóbb Szabolcs megyéből szállítottak kórházba egy nyolctagú társaságot, tagjai azt hitték, csiperkét esznek. Hamar rosszul lettek tőle, szerencsére sikerült megmenteni az életüket. Négy embernek nem volt ilyen szerencséje, az elmúlt két hétben mindannyian gombamérgezésben haltak meg. Gyilkos galócától. A halálos mérgezések döntő többségét ez a gomba okozza, évente 12–17 ember hal meg miatta – olvasható a Vasárnap Reggel aktuális számában.

Gyomorrontástól a májátültetésig

A gombamérgezésnek számos fajtáját különböztetik meg a szakemberek. Az enyhe gyomorrontástól a halálos vese- és májkárosodásig, kiszáradásig sokféle megjelenési formája van a mérgezésnek. A méreganyagtól függ, ráadásul nem ismerjük minden esetben a rosszullét okát. Olyan gombától is meg lehet halni, amelyben nincs méreg.

„A begöngyölt szélű cölöpgomba például nem tartalmaz mérget, mégis olyan súlyos allergiás reakciót válthat ki, ami halálos is lehet„

– mondta Benedek Lajos, a Szent István Egyetem növénytani tanszékének adjunktusa, a Magyar Mikológiai Társaság vezetőségi tagja.

– Aranyszabály, hogy ha gomba fogyasztása után rosszullét jelentkezik, még ha csak egy-két nap múlva is, akkor is gondoljunk rá. Van ugyanis olyan gomba, amelyik napok múltán okoz vesekárosodást, meg olyan is, amelyik csak akkor okoz bajt, ha alkoholt fogyasztanak rá. Egyes tintagombák csak alkohollal együtt okoznak mérgezést, mivel gátolják annak lebontását. A legtöbb halálos mérgezést a gyilkos galóca okozza: a májat károsítja annyira, hogy végzetes mennyiségben csak a májátültetés mentheti meg az életet. Persze olyan gomba is van, amelyik csak hánytat – ilyenkor a kiszáradás lehet a veszély.

Részegséghez hasonló tüneteket vagy zavarodottságot okoz például a légyölő galóca és a párducgalóca. A susulykák csökkentik a vérnyomást, nyálfolyást, könnyezést, izzadást okoznak, mégpedig viszonylag gyorsan az elfogyasztásuk után – emelte ki a szakember.

Ha baj van, ezt tegye

Ha valaki zavartan viselkedik, hányást, gyomorrontást tapasztal gombaevés után, azonnal menjen orvoshoz. Első feladat ilyenkor, hogy ha a mérgezett nem vesztette el az eszméletét, mielőbb hánytassák meg. Ez ritkán okoz gondot, mert a leggyakoribb tünet a hányás. Gombamérgezés esetén tudni kell, hogy a betegen kívül a gombából fogyasztó, egyelőre tünetmentes személyeket is mielőbb fel kell kutatni és lehetőség szerint meghánytatni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a gyors orvosi ellátás. Ha már eszméletét vesztette a beteg, azonnal segítséget kell hívni, és őt addig olyan testhelyzetben kell elhelyezni, hogy a légutai szabadok legyenek.

Borítókép: AFP / BURGER / Phanie

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!