Magyar ultramaratonista sikere

2017.12.11. 16:00

Háromezer kilométert futott a Duna torkolatáig

Háromezer kilométer lefutása után érkezett meg a Duna Fekete-tengeri torkolatához Hidvégi-Üstös Pál ultramaratonista – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn.

A magyar ultramaratonista szeptember 21-én indult el a Duna forrásától, a Fekete erdőben található Donaueschingenből, hogy tíz országon keresztül a Duna mentén fusson el a folyó Fekete-tengeri torkolatáig. Hidvégi-Üstös Pál több mint 70 napon át átlagosan naponta egy maratoni távot teljesítve ért célba december 8-án.

A Duna magyarországi szakaszát a sportoló 13 nap alatt futotta végig. Magyarországon 4500-ra tehető azoknak a száma, akik hosszabb-rövidebb távokon futva csatlakoztak a sportolóhoz, míg Szlovákiában, Bulgáriában és Ukrajnában is csaknem 2000 futó kísérte az ultramaratonistát.

A sportoló a futás során beszélgetést is kezdeményezett a Duna szerepéről, gazdasági és társadalmi jelentőségéről önkormányzati vezetőkkel, iskolaigazgatókkal és külképviseleti vezetőkkel. Útja során 10 országot és több száz települést érintett, így hozzávetőlegesen 200 települési vezetővel találkozott személyesen.

Hidvégi-Üstös Pál célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az Európa legjelentősebb folyója mentén szerveződött együttműködésre, a Duna Régió Stratégiára és a környezetbarát közlekedés fontosságára.

A közlemény idézi az ultramaratonistát, aki elmondta: „különleges élmény volt ez az út. Eddig is a Duna mellett laktam, de a folyónak csak nagyon kis részét ismertem. Most, hogy végigfutottam, már sokkal többet láttam belőle, de kiismerni így sem lehet. Nagyon sok arca van, és nemcsak a táj változik körülötte, hanem az emberek is. A legnagyobb élményt maguk az emberek jelentették a hosszú út alatt, megismerni őket és szokásaikat, leülni velük egy asztalhoz, beszélgetni. Sok érdekes történetre is találtunk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!