a leghíresebb szakácsverseny

2018.06.10. 16:17

Hétfőn izgulhatunk Pohner Ádámért a Bocuse d'Oron

A több mint ötórás szakácsverseny európai döntőjének zsűrijét a tavalyi győztes Széll Tamás vezeti majd.

Budapest, 2018. február 8. Pohner Ádám, a Kistücsök étterem séfhelyettese (k) ünnepli győzelmét a Bocuse d'Or magyar döntőjét követő eredményhirdetésen a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2018. február 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A torinói megmérettetésen a kontinens 20 szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre.

A magyar csapat tagjaként Pohner Ádám munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Alapítvány elnöke segíti.

A Bocuse d'Or szakácsverseny 15. alkalommal megrendezett európai döntője az évszázad séfjének tartott, 2018 elején elhunyt Paul Bocuse-nek és az olasz gasztronómiai hagyomány megújítójaként ismert, 2017 végén elhunyt Gualtiero Marchesinek kíván emléket állítani.

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. Újdonságnak számít, hogy a versenyzőknek egy kötelezően felhasználandó alapanyagot is adnak, amely a döntő előtti napig titkos marad. A szakácsoknak a tipikus itáliai tálalással kell felszolgálniuk kreációikat.

A zsűrit idén Széll Tamás vezeti, aki a magyar szakácsok között elsőként 2016-ban Bocuse d'Or Europe győztese lett,

majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést szerezte meg. A zsűri 14 nagy nevű séfből áll: köztük lesz a francia Jerome Bocuse, a verseny alapítójának fia és a Bocuse d' Or jelenlegi elnöke, az olasz Enrico Crippa, a 2018-as verseny európai döntőjének elnöke, valamint az olasz sztárséf, Carlo Cracco tiszteletbeli elnök.

A Gourmet Expoforum keretein belül zajló versennyel párhuzamosan már vasárnaptól zajlik a Cukrászati Világkupa, a Coupe du Monde de la Pâtisserie verseny európai válogatója.

Mindkét verseny központi helyszíne az egykori Fiat-autógyárból kialakított Lingotto-területe, ahol 1300 néző tudja figyelni a szakácsok munkáját.

Borítókép: MTI Fotó/ Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!