Ötvös Csöpi és a Pogány Madonna

2019.05.05. 18:20

Hetvenhét éves lenne Bujtor István, a Balaton szerelmese

Tihany, Balatonfüred, Balatonszemes, Csopak. Csak néhány helyszín, ami Bujtor István filmjeiben megjelent és magával ragadta a nézőket.

Tíz évvel ezelőtt kaptuk a szörnyű hírt, hogy a művész már nincs velünk. Emlékét ma többek között számtalan filmje, egy veszprémi dombormű és egy füredi szobor is őrzi. Bujtor István ma ünnepelné hetvenhetedik születésnapját.

A Balaton mindig központi szerepet töltött be életében. Gyerekkorában gyakran járt családjával Balatonszemesre, itt szeretett bele a tóba. A sportok közül – a kosárlabda mellett – a vitorlázás jelentett kikapcsolódást számára, nem csak hobbi szinten, de profi versenyzőként is rajthoz állt. Rendkívül jól teljesített, hatszoros magyar bajnokként állhatott a dobogó tetejére.

Jött Ötvös Csöpi és a pofonok

1980-ban találta ki Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját. Legemlékezetesebb filmjének A Pogány Madonnának is őt tette meg főszereplőjévé, oldalán a Kern András alakította Kardos doktorral. Ezt pedig követték az újabb filmek, hatalmas nézettséggel és közönségsikerrel kísérve.

Ezeket nem csak Magyarországon, de Nyugat-Európában is gyakran játszották a tévéadók. A helyszínük pedig mi más lehetett volna, mint a festői Balaton.

2007 őszén választották meg a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává. Halála után, 2010-ben a veszprémi Játékszín hivatalosan az ő és féltestvére, Latinovics Zoltán nevét viseli. Emellett 2011 óta adják át a Bujtor-gyűrűt a színház háttérmunkásainak elismerésére.

Bujtor Balázs a színházi emléktáblánál Fotó: archív

2013. május 5-én Balatonfüreden, a Vitorlás téren felavatták egész alakos szobrát. Farkas Ádám, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása kormányosként ábrázolja Bujtort a Rabonbán hajón.

A balatonfüredi Bujtor szobor
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Végső nyughelye is imádott tava mellett, Balatonszemesen található.

Tovább él az emléke

2014-ben a veol.hu is tudósított arról, hogy Dombovári Tamás és Fábián Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két rendőre, akik civilben, mint Ötvös Csöpi, azaz Bujtor István és Kardos doktor, alias Kern András, egy 27 éves, korabeli rendőrautóval jöttek el és elevenítették fel a filmben látott rendőri nyomozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában