sok a beteg

2017.12.18. 08:05

Hideg- és melegfrontok váltakoznak – nehéz tartani a lépést

Megnövekedett a betegforgalom az orvosi rendelőkben a nagy hőmérséklet-ingadozás miatt, erről beszélt a frontok hatását érintő kérdésünkre Bardóczi Miklós, több balatoni körzet háziorvosa.

Kovács Erika

Bardóczi Miklóst, több balatoni körzet háziorvosát sok beteg keresi fel a fronthatások miatt Fotó: Penovác Károly

Mintegy 2500 ember egészségéért felel Alsóörs, Felsőörs és Lovas háziorvosa. Naponta átlagosan negyven-ötven beteg keresi fel rendelőit, de a fronthatások miatt jelentkező panaszok miatt a forgalma legalább húsz százalékkal megnövekedett.

Erről beszélt Bardóczi Miklós, aki azt is elmondta, nem örül a rapszodikus időjárásnak, mert ilyenkor a betegforgalom amúgy is élénkebb az ünnepek miatt. Az emberek ilyenkor azért is felkeresik, hogy gyógyszerkészletüket feltöltsék ünnepek előtt.

A háziorvos kiemelte, a frontok, melyek nagyon jellemzőek ezekben a hetekben, nagyon megviselik az emberi szervezetet, különös tekintettel az idősekre, betegekre. Elsősorban a mozgásszervi-, illetve a szív-, és érrendszeri betegséggel küzdők számíthatnak erősebb panaszokra. Jellemző a vérnyomás ingadozás, a szeles időben pedig sokan panaszkodnak fejfájásra, migrénre is, ezek a tünetek fiataloknál is jelentkeznek.

Bardóczi Miklóst, több balatoni körzet háziorvosát sok beteg keresi fel a fronthatások miatt Fotó: Penovác Károly

Az orvos szerint az említett panaszokat megelőzni nem lehet, legfeljebb csökkenteni lehet hatásukat: a megszokottnál több pihenéssel, még több zöldség-, és gyümölcs fogyasztásával, rendszeres, napi sétával. Kiemelte, télen a száraz, hideg időjárás az egészségesebb amiatt is, mert az nem kedvez a kórokozók terjedésének, így az influenza vírusának sem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint ezekben a napokban, a magasban hideg légörvény található, emiatt a különösen érzékenyek hidegfront jellegű hatást tapasztalhatnak. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában