praktika

2020.05.21. 15:15

Hogy készítsünk mogyorókrémet házilag?

Bár manapság nincs kakaóhiány, azért érdemes kipróbálni ma is a boltokban kapható finomság otthoni változatát.

Forrás: Shutterstock

A klasszikus mogyorókrém története az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor is 1806-ban Napóleon kereskedelmi embargó alá vonta Angliát. Ennek egyik következményeként Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány – írja a Vasárnap Reggel legfrissebb száma.

Az olasz cukrászok ekkor találták ki, hogy a drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák.

Később, a második világháború (újabb csokihiány) alatt újított fel ezt a receptet Pietro Ferrero, aki Olaszország mogyorótermesztéséről ismert vidékén élt.

Bár manapság nincs kakaóhiány, azért érdemes kipróbálni ma is a boltokban kapható finomság otthoni változatát!

100 g török mogyorót pirítson sütőlapon 10 percig a 200 fokos sütőben, majd dörzsölje le a héját. Aprítógépben darálja finomra, adjon hozzá 3 ek olajat, és keverje krémesre.

Dolgozzon bele 1 ek keserű kakaóport, 1 csipet sót és 100 g olvasztott tejcsokoládét, valamint 25 g, 100 ml meleg tejben elkevert tejport. Öntse kis üvegbe (kb. 300-350 ml lesz belőle), és hűtse ki. Tárolja a hűtőszekrényben. Ha rizstejet használ, tovább eláll!

+ 3 tipp

  • A márványos kuglóf és a kakaós piskótalap nemcsak finomabb lesz 2-3 ek mogyorókrémtől, de nem is szárad ki olyan hamar.
  • Ha ugyanannyi natúr krémsajttal simára keveri, a piskótatésztára kenheti, vagy a képviselőfánkot is megtöltheti vele.
  • Hígra főtt vaníliás pudingot töltsön mogyorókrémmel rétegezve pohárba. Hűtés után azonnal fogyasztható.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!