Nevelés

2018.12.13. 07:13

Hogyan hozzuk vissza a karácsonyba az ünnepet?

Karácsonykor mi sem természetesebb az örömnél és az ajándékozásnál – amit azonban beárnyékolhat az, ha a gyermekünk mindössze követelőzni tanul meg ebben az időszakban. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Természetes, hogy minden szülő szívesen ad ajándékot a gyermekének, ám sokan tartanak attól, hogy elkényeztetett vagy a hála érzését nem eléggé ismerő gyermeket nevelnek – hívja fel rá a figyelmet a csalad.hu cikke. Az írás azt vizsgálja, hogy lehet megtalálni az ideális egyensúlyt az ajándékozás gyakorlatának és az ünnep eredeti tartalmának megélése, továbbadása között.

1. Segítsünk a gyermeknek arra összpontosítani, ami van

A fogyasztás kultúrájában élve hajlamosak vagyunk azon görcsölni, hogy mink nincs. A nyugati társadalmakban egyre erőteljesebb a méricskélés, amiért részben a közösségi média is felelős. A portál cikke rámutat: míg régebben legfeljebb a barátokkal és az osztálytársakkal lehetett összemérni, ki mit kapott karácsonyra, mostanra ez az egész országra kitágult.

Ezt a jelenséget alighanem a hála gyakorlásának régi módszerével lehet legjobban legyűrni, azaz

próbáljuk arra terelni a gyermekek figyelmét, amijük van, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, mijük nincs. Állítsunk össze például egy „fordított bakancslistát”,

amire nem azok a dolgok kerülnek fel, amit szeretnénk elérni, hanem azok, amik mondjuk idén örömet okoztak a családnak.

2. Segítsünk nekik kívülről látni magukat

A kisgyermekek a végletekig önközpontúak, fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy ez nem a mi szülői kudarcunk vagy a gyermek hibája, egyszerűen ilyen az agy nagyjából 4 éves kor előtt – figyelmeztet a cikk.

Viszont ahogy nőnek a gyerekek, úgy lehet nekik elmagyarázni, hogy a világon sokan élnek más, sokszor rosszabb, körülmények között, mint ők.

Az „egyél meg mindent, mert máshol éheznek” nem feltétlenül a leghasznosabb tanács, viszont ha tud beszélgetni nála rosszabb körülmények között élővel, akkor első kézből tapasztalja meg, hogy mennyire nem egyforma a világ.

3. Segítsük át a rossz érzéseken

A karácsonyi szezon egyik nehézsége, hogy bármennyi ajándékot is kap a gyermek, a csalódottság biztosan megjelenik, hiszen senki sem kap meg mindent, amit szeretne.

Ami egyébként kifejezetten jó dolog, mert az élet kisebb csalódásai és stresszes helyzetei erősítik az empatikus készségeket és az érzelmi érettséget.

Ezek elviselésében persze szülőként segítenünk kell őket. Érdekes módon nem azzal segítünk a leginkább, ha mihamarabb elvonjuk a figyelmét, hanem azzal, ha elegendő időt hagyunk neki arra, hogy feldolgozza ezeket az érzéseket.

4. Mutassunk példát

Mindez persze nem sokat ér, ha mi magunk nem járunk elöl jó példával, ha a gyermek azt látja, hogy minket is beszippantanak az üzletek, a plázák. Mindez akkor is igaz, ha nem magunknak, hanem másoknak vásárolunk, nehéz ellenállni a „legjobb ajánlatok” jelentette csábításnak.

Szülőként a helyzetünk csak nehezedik, amikor a gyermek iskolás lesz, hiszen ott már óhatatlanul megy majd az összehasonlítgatás az osztálytársak között,

ki mit kapott, milyen ajándékok, téli utazások kerültek a fa alá.

Nekünk is példát kell mutatnunk a gyermekeinknek, mert tényleg jó lenne, ha a karácsony nem csak a rohanásról és a vásárlásról szólna (egy része persze elkerülhetetlen), hanem egymásról és a családról.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!