rendkívül sokoldalú

2019.05.15. 18:20

Hogyan segítenek a méhek a gyógyulásban?

Kínában és Törökországban az orvosi egyetemen oktatják, idehaza a természetgyógyász képzésen sajátítható el a gyógymód.

Fábos Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Impact Photography

Kínában, ha valaki ízületi gyulladással, vagy reumával orvoshoz megy, elküldik apiterapeutához és méhméreggel kezdik gyógyítani. A természetes kezelést az ottani társadalombiztosító is támogatja. Nálunk is egyre többen tudják, milyen sok betegségben segíthetnek a méhek, de még mindig az a jellemzőbb, hogy akkor fordulnak ilyen kezeléshez, ha már semmi más nem használt.

Apiterápia – a szóösszetétel első része az „api” szó a méhre utal, a “terápia” pedig kezelést jelent, tehát az apiterápia a méhek által termelt anyagokkal való kezelés – mondta Körmendy-Rácz János, a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke. „Maga az elnevezés egy magyar orvos, Beck Bódog nyomán terjedt el a világon, aki 1935-ben írta le először így a méhészeti termékekkel való gyógyítást és kezelést. Ennek során virágport, méhpempőt, propoliszt, mézet, méh mérget, de még a kaptár levegőjét is használják különféle módokon.”

Ez a gyógymód újra reneszánszát éli, Magyarországon is elfogadóbbak vele az orvosok. Körmendy-Rácz János szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy javasolják a propolisz, a méz, vagy a virágpor alkalmazását. A betegekre azonban jellemző, hogy többségük inkább már akkor jelenik meg náluk, ha semmi más nem használt. Pedig nagyon sok esetben érdemes lenne ezzel kezdeni. Ízületi és idegi fájdalmak, a légutak betegségei, immunproblémák vagy allergia esetén évezredes tapasztalat áll az apiterápia mögött.

Még a kaptár levegőjét is használják

Az apiterápiás kezelések közül a legfiatalabb a kaptár levegőjének alkalmazása. Az elsőre bizarrnak tűnő terápia kapcsán jó, ha arra gondolunk, hogy a sót is használják hasonló formában. A kaptárban 90 százalékos a páratartalom és 35 fokos hőmérséklet uralkodik, mégsem szaporodnak el benne a gombák, vírusok. Ez a propolisznak köszönhető, mellyel a kaptár oldalát tapasztják be, mint egy építőanyagként, ragasztóként a méhek. A gyógyászatban is ezt használják ki.

Ezt a gyógymódot, a múlt század elején kezdték használni – mondta Körmendy-Rácz János. „Van olyan információ, mely szerint a budakeszi tüdőszanatóriumnak is volt egy kaptár alakú épülete, ahol ezt a terápiát alkalmazták. Főleg légzőszervi betegségekre, allergia, asztma esetében hatásos, de ennél sokrétűbb a felhasználása. Egy csövön át maszkba juttatják a kaptár levegőjét, ezt lélegzik be a betegek.”

Népszerű volt a népi gyógymódok között

A házipatikában nagyon sok család a mai napig használja az apiterápiát, még ha nem is tudatosan. Ha fogfájásra propoliszt csepegtetünk, ha megfázáskor mézet teszünk a teába, ha virágport eszünk vitamin helyett vagy étvágyhozónak, ha egy sebet mézzel fertőtlenítünk, a méhészek évezredek során felhalmozódott tudását alkalmazzuk. A méhészeti termékek ugyanis koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését. Tisztán önmagukban, de kenőcsök, tabletták, tinktúrák, oldatok formájában is használatosak.

„Az emberiség legrégebbi írásos emlékei között is szerepel a méz és több méhészeti termék, amit gyógyításra használtak. Már a táltosok is rendelkeztek ennek a tudásnak nagy részével. A természetgyógyászat minden nyugati országban alkalmazza, Magyarországon is ennek a képzésnek a részeként lehet elsajátítani. Nagy az érdeklődés iránta, főleg a méhészek között, sokan végezték el, de állandó, önálló praxisa csak körülbelül egy tucat apiterapeutának van hazánkban.

Kanalanként elfogyna az összes

A méz a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló, mégis kampányt kell folytatni azért, hogy több fogyjon belőle. „Talán meglepőnek tűnik, de ha az embereknek csak a 60-70 százaléka naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet a reggeli teába vagy vajas kenyérre, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna itthon – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. ”A hazai méztermés évente 15 és 30 ezer tonna körül alakul, ebből mintegy 7-8 ezer tonna méz fogy el idehaza. Ebből adódóan 15-20 ezer tonna méz, vagyis a hazai termés közel 80 százaléka exportra kerül.” A legtöbb – 98 százaléka – az uniós országokban talál vevőre. A legtöbbet Olaszország vásárolja, majd Franciaország következik, a harmadik helyen pedig Németország áll, de az osztrákok és japánok is szeretik a magyar mézet. Az Európai Unió amúgy is a világ legnagyobb mézimportőre.

Keleten hódít, Kínában orvos írja fel

Az apiterápia mindenütt a világban egyre népszerűbb, főleg a keleti országokban hódít. A legtöbb helyen annyira elfogadott a gyógyászatban, mint nálunk a gyógytorna, vagy az akkupunktúra. Kínában a legfejlettebb és a legelterjedtebb, de Törökországban is nagy lendületet vett az elmúlt években, az orvosi egyetemen oktatják és az elmúlt öt évben már 150 orvos végzett a képzésben.

Kínában a hagyományos orvoslás sosem szakadt el az emberek hétköznapjaitól, ugyanúgy elfogadott a gyógyításban, mint a hivatalos egészségügy – mondta Körmendi-Rácz János. „Az apiterápiának külön tanszéke van az egyetemen, egyébként 39 felsőfokú intézményben tanítják ezt és a legmodernebb kutatóintézetekben vizsgálják a hatásait. Vannak olyan betegségek, amelyek esetében nem alternatívaként, hanem eleve ezt a kezelést használják. Ízületi gyulladásokra, reumára kórházi körülmények között is igénybe lehet venni a méhméreg terápiát, az ottani társadalombiztosító is ezt a gyógymódot támogatja. Éppen most zajlik egy folyamat, melynek során egy hivatalos, országosan elfogadott standard rendszert dolgoznak ki egyes betegségek kezelését illetően. Óriási a tudás ott ezen a téren, idén is szerencsém volt részt venni ott egy konferencián és lenyűgöző amit tudnak, de hát nem is csoda, hiszen egy-egy orvos pár év alatt, több ezer beteggel találkozik.”

Mi, mire jó az apiterápiában?

Méz

A virágok nektárjának és növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke a méz. Közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, hormonokat, illóolajokat, fontos enzimeket és egyéb bioaktív anyagok tartalmaz. A sötétebb színű mézek gazdagabbak ásványi elemekben: vasban, rézben, mangánban. Gyógyhatását az is befolyásolja, hogy a nektárt a méh milyen virágokról gyűjtötte. Fertőtlenítésre, megfázásra bármelyik kiváló.

Nem mindenkinek jó: cukorbetegség esetén a legalacsonyabb glikémiás indexű mézet, az akácmézet a szakorvos beillesztheti az étrendbe, gyomorsavproblémák esetén pedig a legkevésbé savas mézet, a repcét célszerű alkalmazni.

Virágpor

Szupertápláléknak is tartják, tulajdonképpen egy tökéletes multivitamin. Legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne. Vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék, fehérjéket, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat, hormonokat és enzimeket is tartalmaz. A növények faja és termőhelyi körülményei szerint különböző arányban legalább 20 ásványi elem megtalálható benne. Jól felhasználható immunerősítésre, étvágyhozónak, lábadozás idején erősítésre, idegi panaszok esetén, hajhullás ellen és vágyfokozónak.

Propolisz

A propolisz (másképpen méhszurok) a méhek tömítő- és ragasztóanyaga. Alapanyaga egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós váladéka. A méhek, nálunk főleg fák rügyeiről gyűjtik. Legértékesebb összetevői elsősorban a flavonoidok és a vitaminok. A propolisz természetesen arra a legjobb, amire a méhek is használják: fertőtlenítésre és konzerválásra. A feldolgozott propolisz vírus-, baktérium- és gombaellenes hatású, megvédi a fertőzésektől az ember, az állatok és a növények sérüléseit. Gyulladásokra, fájdalomcsillapításra és sebkezelésre kiváló.

Méhméreg

A természetes fájdalomcsillapító. Több, mint 67 különféle hatóanyagot tartalmaz, közülük az egyik legfontosabb a melittin. Ízületi probléma, ízületi kopás, lumbágó, becsípődés, ülőideg-gyulladások esetén csodát tesz. A betegség súlyosságának függvényében a fájdalom megszüntetésétől a teljes gyógyulásig terjed a hatása. Javítja az ízületek keringését és fokozza az ízületi nedv termelődését. Már egy-két kezelés is nagyon hatásos. Erős allergiás reakciót okozhat. Több gyógyszer hatását befolyásolhatja, csak szakképzett természetgyógyász alkalmazhatja!

Méhpempő

Tökéletes táplálékkiegészítő. A méhpempő összetétele nagyon komplex. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok: a B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Természetes összetételű, az egyes alkotóelemek egymás hatását erősítik. Több évtizedes humángyógyászati tapasztalatok alapján erős roboráló hatása van. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Jó közérzetet, életkedvet ad. Változókori panaszok enyhítésére is kiváló.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!