pokoli meleg

2019.08.10. 11:02

Hőségriadó Veszprém megyében: ezekre a dolgokra mindenképpen figyeljen

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken az MTI-vel.

MTI

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Közleményük szerint a szombat 0 órától elrendelt intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján adták ki figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását.

Sokat igyunk, de lehetőleg ne cukrosat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A gyerek ne maradjon a kocsiba

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

A házi kedvencekre is figyeljünk

Házi kedvenceink ugyanúgy – vagy még jobban – szenvednek a forróságban, s csak gazdáiktól remélhetnek segítséget. Dr. Mentes Árpád állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a buldogok, mopszok számára a hőség kifejezetten veszélyes.

Lehetőleg reggel és napnyugta után induljunk velük sétára, amikor már nincs nagy meleg. A mozgás után jöhet az etetés, főleg a nagy testű kutyáknál napi két alkalommal, de melegben minden állatnál jobb megosztani az ételt, kevésbé terheli meg őket. Tele hassal pedig hagyjuk őket pihenni.

Fotó: pixabay.com

– Arra is gondolni kell, hogy a forró aszfalt kárt tehet a kutya talpában. Minden nyáron találkozunk ilyen sérülésekkel. Márpedig a melegben minden seb, a legapróbb is, könnyebben elfertőződhet, ez pedig egy sor betegséget idéz elő – hangsúlyozza Mentes Árpád.

A hétvége időjárásáról itt olvashat részletesebben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában