Ugrókötél

2021.03.12. 06:30

Hozza magát formába ugrálással!

Sokan talán gyermekkorukban a játszótéren használták utoljára az ugrálókötelet, pedig remekül beilleszthető bármilyen edzéstervbe.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világ élsportolói évek óta használják az ugrókötelet erőnlétük és mozgásuk fejlesztéséhez. A Vasárnap Reggel legutóbbi lapszámából pedig megtudhatjuk, miért és hogyan építsük be mi is a mindennapjainkba ezt az eszközt.

Miért jó választás?

Az ugrókötelezés egy rendkívül hatékony, kalóriaégető sport. Tíz perc ugrálással akár harminc percnyi kocogást is kiválthatunk. Így rendkívül gyorsan és hatásosan szabadulhatunk meg a „téli tartalékainktól”. Az eszköz az alakunk tökéletesítésén kívül ráadásul a gyorsaságunk növelésében, valamint az egyensúlyunk, a koordinációnk, a ritmusérzékünk és az állóképességünk javításában is segíthet.

És persze az anyagiak tekintetében sem járunk rosszul ezzel a választással. Az ugrókötél kifejezetten pénztárcabarát, minden nagyobb áruházban megvásárolható akár már ezer forintért. A megfelelő darab kiválasztásánál pedig csak arra kell figyelnünk, hogy a kötél illeszkedjen a magasságunkhoz. Ezt úgy tudjuk lemérni, ha rálépünk a kötél közepére. A fogantyúknak ilyenkor ideális esetben éppen a hónaljunkig kell érnie.

Hogyan használjuk?

Az ugrókötelezés tökéletes mozgásforma akár bemelegítésként, akár levezetésként alkalmazzuk. De persze kompakt edzést is jelenthet, főként azok számára, akik otthon edzenek.

Az ugráláshoz a legalkalmasabb a keményfa padló. De tulajdonképpen bármilyen felület megfelel a célra. Így használhatjuk a vékony padlószőnyegen, kint az aszfalton vagy akár a fűben is.

Az eszköz segítségével az egész családját mozgásra bírhatja. Csinálhatnak akár versenyt is a sportból. Ki bírja tovább elakadás nélkül? Ki ugrik többet egy perc alatt? Ki tud több trükköt a kötéllel? Utóbbi kihívás ráadásul a gyermekek agyműködését is fejleszti, mivel a karkeresztezős ugrálás trükkje például mindkét agyféltekét igénybe veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!