Járvány

2020.05.16. 09:02

Idén csak online lehet követni a nyári napfordulót a Stonehenge-nél

Elmarad a tradicionális ünnepség a koronavírus-járvány miatt.

Revellers watch the sun rise at Stonehenge, near Amesbury, in Wiltshire, southern England on June 21, 2019, as they celerbate the Summer Solstice. - The festival, which dates back thousands of years, celebrates the longest day of the year when the sun is at its maximum elevation. (Photo by Saeed KHAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saeed Khan

Az év legrövidebb éjszakáját követő hajnalon csak online lehet figyelemmel követni a napfelkeltét – mondta Nichola Tasker, a Stonehenge igazgatója.

Az English Heritage nevű szervezet közlése szerint az eseményt „a résztvevők, az önkéntesek és munkatársak biztonsága és jólléte” miatt törlik.

A napfelkeltét a történelmi műemlékek, helyszínek és építmények kezelésével foglalkozó szervezet közösségi oldalán lehet élőben figyelemmel követni.

„Reméljük, hogy online közvetítésünk lehetőséget biztosít a közel és távol lévő embereknek, hogy kapcsolatba kerülhessenek ezzel a spirituális helyszínnel az évnek ezen különleges időpontjában és nagyon várjuk őket vissza jövőre” – idézi Taskert a BBC.com.

Az igazgató kifejezetten kérte az embereket, hogy ne utazzanak idén a Stonehenge-hez.

Normális esetben több mint egymillióan látogatnak el évente az újkőkorszaki kőkolosszusokhoz a nyári napfordulón – június 21-én vagy az akörüli napokon -, hagyományosan mintegy tízezren gyűlnek össze a Wiltshire megyében lévő kultikus emlékműnél.

A tudomány jelenlegi állása szerint még mindig nem tudni pontosan, mi volt a mintegy 25 tonnát nyomó több ezer éves kövek eredeti feladata. Egyes elméletek szerint csillagvizsgáló vagy szent zarándokhely lehetett.

A nyári napéjegyenlőség idején a Nap a Sarokkő (Heel Stone), a kör bejáratát jelentő kő mögül kel fel, a napsugarakat pedig éppen a kőegyüttes középpontja felé irányítja. Az UNESCO világörökségek listáján is szereplő kőegyüttes körüli terület március óta le van zárva a látogatók elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!