Természet, mozgás, vitamin

2019.03.09. 22:17

Így győzheti le a tavaszi fáradtságot

A tavaszi fáradtság nem humbug, hanem létező probléma. De mitől érezhetjük magunkat fáradtnak ezekben a napokban, és mit tudunk tenni ellene?

Forrás: Shutterstock

A tavasz közeledtével több ok miatt érezheti magát fáradtnak az ember a csupasport.hu szabadidős portál szakértője szerint.

Hormonok háborúja

Ezek közül az egyik az, hogy a környezeti tényezők jelentősen befolyásolják a hormontermelést, az évszakváltozás okozta hormonális változás pedig alaposan igénybe veszi a szervezetet. Télen több termelődik az alvásért felelős melatonin hormonból, amiért aluszékonyabbak vagyunk, ahogy azonban egyre többet süt a nap, a melatonintermelés csökken, a boldogságunkért felelős szerotonin szintje azonban elkezd növekedni.

A hirtelen jött változás beleszól a bioritmusunkba, az időszakos alvászavar kihat a teljesítményünkre és a kedélyünkre. Ráadásul a tavasz elejére a szerotoninszintünk alaposan megcsappant, időbe telik, amíg újra feltöltődünk ezzel a hormonnal.

Kifogyó vitaminkészletek

A másik ok az étkezés. A hideg elviselése nagy terhet ró a szervezetre, ilyenkor megnő a kalóriaigény, ráadásul mivel a szervezetünk nem jut hozzá a friss zöldséghez, gyümölcshöz, általában szénhidrátban és zsírban gazdagabb a kosztunk. Ha fogyasztunk is zöldségeket, gyümölcsöket, tekintve, hogy nem szezonális, hanem messziről ideszállított élelmiszerekről van szó, a tápanyagtartalmuk alacsony. Arról nem is beszélve, hogy milyen érést befolyásoló vegyszerekkel van kezelve…

De mi a teendő annak érdekében, hogy mielőbb túllendüljünk a tavaszi fáradtságon? Egyrészt

igyekezzünk minél több időt a szabadban tölteni.

Az a legjobb, ha a sportolásunkat a szabadban végezzük, legyen az gyaloglás, futás vagy kerékpározás. A kora tavaszi napfény segít a szerotoninpótlásban. A sportolás során felszabaduló endorfin a tavaszi fáradtság és kedvetlenség elűzésében is nagyon fontos szerepet játszik.

Az étkezés tekintetében fontos, hogy

minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk,

de lehetőleg szezonális, helyben termesztett termékeket vásároljunk, azok tápanyagtartalma ugyanis a legmagasabb. A folyadékbevitel különösen fontos, tekintve, hogy meg kell szabadulni a télen felhalmozódott méreganyagoktól, ilyenkor a víz mellett a gyógyteák kapnak kiemelt szerepet: leginkább a csalán, a gyömbér, a borsmenta, a bodza és a zsurló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!