Praktikák

2019.02.17. 10:20

Így kerülhetőek el a generációs konfliktusok

Sokat segíthetnének még a munkahelyi konfliktusokon a csapatépítő tréningek, de sajnos nem divat ilyen programokat szervezni, ha mégis, az sem mindig jár sikerrel.

Forrás: Shutterstock

Manapság szinte nincs olyan család vagy munkahely, ahol ne lennének félreértések, veszekedések a generációs különbségek miatt. Ami normális emberi reakció, de szerencsére kivédhető a korosztályok közötti konfliktus – írja a Borsonline.

Előrelátás és humor

A serdülőkorúak szinte bármin fel tudják húzni magukat, főleg ha a szüleikről van szól. Sőt né­ha olyanokat is mondanak, amiket később lehet, hogy megbánnak, de ezt sosem fogják beismerni. A pszichológus sze­rint ez egy normális folyamat, azonban a szülőn múlik, hogyan kezeli a helyzetet.

A tinédzser ahogy elkezdi bontogatni a szárnyait, saját véleményt formálni és a terveit megvalósítani, az mindig kötelező konfliktussal jár, mivel a szülői alapelvek ellen fordul. Minden új generá­ciónál fellép valami újdonság, ami még nem volt, ezért is okoz ez nagy fejtörést a szülőknek. De ha felkészülnének arra, hogy a gyerekük a kamaszkorban meg fog változni, akkor az sokat segíte­ne elkerülni a problémákat – magyarázta Csehák Hajnalka pszichológus.

Szerinte sokkal könnyebb lenne, ha a felnőttek kellő bölcsességgel, előrelátással és humorral kezelnék ezt az időszakot, akkor könnyebb lenne átvészelni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni a gyerekünket, csupán nem szabad magunkra vennünk a kritikáját, és nem szabad megsértődnünk sem, ha valami olyat mond, ami rosszul esik ne­künk. Mindig mérlegeljünk, melyik a jobb: ha egy jó nagy veszekedés lesz a családban, ami miatt romlik a kapcsolat vagy ha el­engedjük a fülünk mellett a kéretlen szavakat.

A vezetőségen múlik

A munkahelyen sem ritka a generációs különbségek miatti feszültség. A tapasztaltabb idősek hajlamosak türelmetlenségre az újonc fiatalokkal szemben, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak féltik a munkájukat. Emellett a technika világában a tudás miatt is összekaphatnak az eltérő generációk.

A mostani nézetrendszer szerint a fiatalság egy nagyon komoly előny, ami már alapból kiindulópontja lehet egy veszekedésnek. Az egyik probléma az, hogy a már régi motorosok nagyra tartják magukat, de a friss tudású és lendületes fiatalok ugyanezt érzik, hiszen nekik is megvannak az előnyeik. Sajnos ezeket a nézeteltéréseket nehéz négyszemközt megoldani, itt általában csak a vezetőség tehet rendet – tette hozzá a pszichológus.

Sokat segíthetnének még a munkahelyi konfliktusokon a csapatépítő tréningek, de sajnos nem divat ilyen programokat szervezni, ha mégis, az sem mindig jár sikerrel. A szakértők szerint már az is eredményhez vezetne, ha a különböző korú kollégák egy jót tudnának együtt beszélgetni, vagy csak nyugodt körülmények között adnák át egymásnak a tudást. Ez abban is segíthet, hogy eloszlassuk az előítéleteket, ami sokszor már a bemutatkozáskor megpecsételi a kollegiális viszonyt.

Ezeket tartsuk szem előtt

Inkább humorral kezeljük a nem kívánatos megjegyzéseket, soha ne vegyük magunkra!

Próbáljuk meg megérteni a másik generáció problé­máit, szempontjait, ez sokat segíthet a konfliktus elkerülésében.

Tanuljunk egymástól!

Legyünk nyitottak, és beszélgessünk többet!

Kérdezzünk sokat! Ezzel megismerjük a másik fél gondolkodását, amely közelebb hozhat egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!