lakberendezés

2021.05.15. 19:07

Így választhatunk megfelelő árnyékolót

A forró nyári napokon egyaránt szükség van kinti és benti árnyékolásra. Íme a lehetőségek, amelyek közül mindenki kiválaszthatja a számára ideális eszközöket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Függönyök

A legnépszerűbb beltéri árnyékoló, szinte minden lakásban fontos szerepet kap. A felfüggesztés, a karnis és az anyag tekintetében számtalan változata létezik, így némi utánjárással biztosan találunk kedvünkre való darabokat. Általában kétsínes mennyezeti vagy konzolos karnis tartja a függönyöket: az ablak felé eső sínre kerül a fényáteresztő, a szoba felőli párjára pedig a sötétítőfüggöny – ismerteti a Lakáskultúra cikke.

A sűrű szövésű textilek megfogják a napsugarakat, de színük hamar kifakul az erős fénytől, ezért gyakran blackout textilréteget varrnak az ablak felőli oldalra, amely egyrészt szinte teljesen fényzáró, másrészt védi a dekorfüggöny anyagát. Ma már enyhén fényvisszaverő felülettel is gyártják, ez javítja a hőérzetet a szobában. A kizárólag blackout alapanyagból készült sötétítőket széles színválasztékban kínálják a boltokban. Mivel a két hagyományos textilszál közé egy harmadik, fekete szálat is beleszőnek, akár százszázalékos védelmet nyújthat.

A fényzárásban a karnis is részt vesz. A teljes sötétség érdekében célszerű mennyezeti sínes karnisrendszert alkalmazni, ha a szélein egy-egy negyedköríves elemmel kifut egészen a falig, nemcsak a mennyezetnél áll résmentesen a függöny, hanem az oldalfalaknál is.

Lapfüggönyök, szalagfüggönyök

A lapfüggöny esetében ahány feszített textillap éri át a nyílászárót, annyi kis sín fut a karnison. Hatalmas a szín- és anyagválaszték, léteznek enyhe árnyékot adó és teljesen fényzáró modellek. Kisebb egységekből áll, de stílusában hasonló megjelenésű a szalagfüggöny. Ennél egy sínen futnak a lánccal összefűzött „szalagok”, utóbbiak elforgatásával szabályozhatjuk a beeső fénysugarak mennyiségét. Előnye, hogy oldalt kis helyre gyűjthető, és íves nyílászárókhoz is használható.

Rolók, roletták

Praktikus és helytakarékos megoldás a roló. Lehúzva egy sima textillap, feltekerve viszont szinte észrevétlen. Ez a típus is kapható teljesen fényzáró kivitelben. A roletta esetében közvetlenül az ablak üvege előtt fut le egy feszes textil. Szerelhető függőleges, tető- és szélesebb ablakok, ajtók üvege elé egyaránt.

Pliszé

Alapja egy harmonikaszerűen vasalt textil, tetszés szerint lehet fényáteresztő, árnyékoló vagy fényzáró anyag. Zsinórral, tolókával vagy motorral mozgatható függőleges irányban. A felhúzózsinór a széleken sorakozó lyukakon át fut, bár a duópliszé változatnál lyukak sincsenek, mivel itt a két textil között mozog a zsinór. Ritkábban előfordul, hogy a fényáteresztő és a sötétítőfüggöny azonos szerkezetre kerül. Előnye, hogy nem csak négyzetes formában gyártható, tehát íves vagy háromszög alakú ablakhoz is választhatjuk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!