Az utolsó évek

2018.04.05. 11:42

Íme 10 állatfaj, amely 10 éven belül nagy eséllyel kihal

Félő, hogy a következő ritka állatokat már állatkertekben sem lehet majd látni a jövőben.

Eleméry Máté

Great bamboo lemur (Prolemur simus) from Madagascar, one of the world's most endangered primates, in the Great Glasshouse in the Zone Guyane of the new Parc Zoologique de Paris or Zoo de Vincennes, (Zoological Gardens of Paris or Vincennes Zoo), which reopened April 2014, part of the Musee National d'Histoire Naturelle (National Museum of Natural History), 12th arrondissement, Paris, France. Picture by Manuel Cohen

A kihalás szélén áll az aranyosarcú, más néven kis sárgabóbitás kakadu, már csak a faj negyven egyede él vadon – közölte a Kis-Szunda-szigetek Természetvédelmi Hivatala. A Vasárnap Reggel összeszedett 10 olyan állatfajt, amelyek – ha minden így folytatódik tovább – nem élik meg a következő évtizedet.

A kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea) szigorúan védett állat Indonéziában. A kakadupopulációra azonban veszélyt jelentenek az illegális vadászok, ennek megfelelően a Kis-Szunda-szigetek Természetvédelmi Hivatala az indonéz kormány által 2014-ben hozott természetvédelmi törvénnyel összhangban minden vadászatot megakadályoz. Indonéziában jelenleg két nemzeti parkban élnek aranyosarcú kakaduk: a fővároshoz közeli Manipo Természeti Parkban és a Kis-Szunda-szigetek keleti részén levő Harlu Állatvédelmi Parkban. Emellett feltételezhető, hogy a szomszédos Komodo szigeten is élnek egyedek, összességében nagyjából negyvenen. A madárfaj 1988 óta számít fenyegetett fajnak és 2000-ben felkerült a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára.

Szintén a kihalás szélére jutott a madagaszkári angonoka teknős. Tüskés bozótosokat és a füves részeket kedveli, de ártéri erdőkben is előfordul. Az angonoka teknős egyike a legritkább teknősfajoknak a földön. Jelenlegi becsült állománya 100 és 400 egyed között lehet, melyek kizárólag Madagaszkár északnyugati részén, egy 25×60 kilométeres területen fordulnak elő.

Az ibériai hiúz a leginkább veszélyeztetett európai ragadozó és a világ legritkább macskaféléje. A 20. század elején még körülbelül 100 000 példánya élt, de a ’60-as és ’90-es évek közt az állatok 80 százaléka eltűnt, a vadászat és az üregi nyulak megfogyatkozásának következtében. Felmérések szerint már alig száz példány él belőlük szabadon, s azok közt is csak 38 fogamzóképes nőstény van.

Szumátrai rinocéroszból a környezetvédők szerint mára mindössze száz példány él Indonézia és Malajzia erdőiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába. Néhány ázsiai kultúrában gyógyászati célokra használják az állatok tülkét.

Az óriás bambuszmaki fajnak 130 éve nem látták egyetlen példányát sem a Mongoro folyótól északra, egészen 2011-ig. A természetvédők erőfeszítéseit siker koronázta: 65 egyedet sikerült megfigyelniük. Az óriás bambuszmakit a vadászat, valamit élőhelye feldarabolódása, zavarása és tönkretétele fenyegeti.

A szumátrai tigris a legkisebb a ma élő alfajok közül. Testhossza 2,15-2,55 méter, testtömege 75-140 kilogramm. Csíkjai keskenyebbek a többi tigrisénél. Az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdeiben található meg. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 példány körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség nagyjából 250 egyedre becsülte a szumátrai tigrisek számát. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon.

Az amuri leopárd Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben szerte előfordult. Mára jelentősen visszaszorult, mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében él. Az egyik legritkább macskafélék közé tartozik, manapság a vadonban nincs több 35-45 egyednél. A Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Az izraeli feketebéka korábban egy meglehetően kis területen élt Észak-Izraelben, a Hula-tó környékén, valamint Szíria déli részén, édesvízi, mocsári környezetben. Az élőhelyein a mocsarakat lecsapolták mezőgazdasági célokra és a malária elleni küzdelem részeként az 1950-es években. Az izraeli feketebékából 2011 novemberében látták az utolsó példányt.

A Swinhoe-lágyhéjúteknős annyira ritka, hogy a tudósok azt hitték szabadon már egyáltalán nem él, és fogságban is csak három példányról tudtak. A teknősfajta több mint 100 évig is elélhet, és akár 135 kilogrammosra és egy méteresre is megnőhet. Az állatokat a vadászat, a környezetszennyezés és a fészekrakó területek csökkenése irtotta ki majdnem teljesen. A fajt egy XIX. századi angol természettudósról nevezték el.

A kínai folyami delfin a világ legkevésbé ismert delfinje, csak 1914-ben lett ismert. A Dong Ting-tóban fedezték fel.A folyami delfinek a világ legritkább élőlényei közé tartoznak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint mindösszesen négy ismert fajuk van, ebből három a vörös listán tanyázik, ami azt jelenti, hogy kritikusan veszélyeztetett.

Borítókép: Óriás bambuszmaki

MANUEL COHEN / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!